Tornaveu
Ha mort Antoni Carné, president fundador de l’Ens 

La mort Antoni Carné i Parramon (Sant Vicenç de Castellet, 1954 – Barcelona, 2015) és una pèrdua per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i, en general, per l’associacionisme cultural català, al qual des de ben jove ha dedicat el seu temps i esforços. Primer com a president de la Federació de Cors de Clavé, del 2001 al 2009, i després com a president de l’ENS, del 2005 al 2015, Carné ha contribuït a cohesionar, potenciar i dotar d’eines l’associacionisme cultural català.

Dins de la seva presidència a la Federació de Cors Clavé, la federació va presentar el projecte de Debats al territori, al qual, a més dels Cors de Clavé, s’hi van afegir com a impulsors la Federació d’Ateneus de Catalunya, la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. Del total dels onze debats celebrats arreu del territori o d’un espai de trobada per Internet es percep la necessitat de crear un òrgan que representi l’associacionisme cultural català.

El naixement de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català

És així com neix la idea de crear el que aleshores s’anomenarà l’Ens de Comunicació Associativa, del qual Carné és escollit president fundador. Amb vocació de ser una entitat de tercer nivell, és a dir, que agrupa federacions que al seu torn poden tenir centenars d’entitats membres, esdevé l’actual Ens de l’Associacionisme Cultural Català, un òrgan que s’ha distingit com a interlocutor de les diverses administracions, ha creat ponts de diàleg amb els mitjans de comunicació i amb la societat, així com ha generat processos de reflexió i debat al voltant del fet associatiu i les seves contribucions de futur.

Durant la presidència de Carné s’assoleixen fets tan destacats com la realització entre el 2007 i 2008, del Primer Congrés de l’Associacionisme Cultural Català, per tal d’analitzar i buscar nous punts de treball del moviment associatiu, o el reconeixement de l’ENS com a ONG acreditada per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO a finals de l’any 2013. Amb aquest estatus internacional se satisfà la tasca de l’Antoni Carné per tal de situar al món i a la UNESCO el caràcter de l’ENS, i que a l’espera de novetats, per ara s’ha concretat en l’impuls i organització per part de l’ENS de la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, que ha permès millorar la coordinació entre les diverses ONG que, com l’ENS tenen la capacitat d’assessorar i acompanyar l’esmentada convenció.

Després de decidir deixar el càrrec de president, Carné seguia vinculat a l’ENS com a coordinador general, fins que la malaltia el va fer retirar a finals del mes de juny.

Una vida dedicada al voluntariat social i cultural

Amb estudis d’arquitectura tècnica, de jove va seguir la petjada del seu pare en l’empresa familiar dins la indústria picapedrera. De seguida però, va interessar-se pel voluntariat social, arribant a esdevenir capità de la Creu Roja, on va participar en fets destacats de la història recent: va intervenir en la negociació de la sortida d’ostatges en l’atracament del Banc Central de Barcelona, i, entre d’altres, va portar en braços al Papa Joan Pau II quan va patir una lipotímia durant una visita a Montserrat.

Després d’aquests anys, decisius per agafar perspectiva i capacitat organitzativa, Carné va presidir la coral del seu poble, la Societat Coral l’Estrella de Sant Vicenç de Castellet. Posteriorment va ser el delegat del Bages a la Federació de Cors de Clavé, per posteriorment entrar a formar part de la junta de la Federació, des d’on va participar activament en l’organització de l’Any Clavé, que entre els anys 1999 i 2000 va commemorar els 150 anys de Cant Coral a Catalunya, amb diverses activitats i concerts arreu del territori. L’any 2001 és escollit president i durant els seus dos mandats la Federació de Cors de Clavé (FCC) organitza, juntament amb Moviment Coral Català, el concert Cants de Pau en el marc del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004, un acte que porta a la Federació de Cors de Clavé a participar en l’Assemblea Mundial del Voluntariat, que va esdevenir la primera activitat social associada al Fòrum. A més, Carné ajuda a recuperar els cants d’homes, i és així com la FCC organitza dues Trobades Internacionals de Cors d’Homes (any 2005 i 2008).

Durant els seus anys al capdavant de la FCC, Carné promou la connexió amb la Catalunya Nord, per tal de potenciar el moviment associacionista, que el porta a ser nomenat President Honorífic de la Federació de Cors de Clavé de la Catalunya Nord.

Des de la Federació de Cors de Clavé, del 2001 al 2009, o des de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, del 2005 al 2015, o des de les seves primeres experiències dins el voluntariat social i cultural, Antoni Carné ha estat un referent per l’associacionisme català, la tasca del qual l’ha dotat de cohesió, l’ha potenciat i l’ha dotat d’eines, seguint aquella màxima d’Anselm Clavé que diu: instruïu-vos i sereu lliures, uniu-vos i sereu forts, estimeu-vos i sereu feliços.

La cerimònia de comiat va tenir lloc el dilluns 7 de setembre a les 15.30h al Tanatori de la Ronda de Dalt, on un grup molt nombrós d’amics, representants polítics i d’entitats culturals van acomiadar l’Antoni.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mònica a setembre 11, 2015 | 09:00
    Mònica setembre 11, 2015 | 09:00
    Una gran pèrdua, sens dubte...trobarem a faltar la seva companyia a la UCE. DEP

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa