Tornaveu
Gran Orient de Catalunya celebra el 25è aniversari de la seva creació a Girona

El Gran Orient Catalunya (GOC) es va constituir l’any 1989, a iniciativa d’uns maçons exiliats entre Argentina i Mèxic, l’anhel dels quals era recuperar l’esperit de la gran llotja catalanobalear creada per Rossend Arús. Així doncs, el Gran Orient de Catalunya és una obediència francmaçònica, és a dir, una confederació de diferents llotges unides ideològicament. La llotja Canigó de Girona serà l’encarregada de la preparació dels actes per al dissabte 4 d’octubre.

Amb seu a l’Hotel Melià -els interessats en assistir poden inscriure-s’hi a [email protected]-, el tret de sortida serà a les 12h amb la conferència, impartida per Maite Duarte, Els dracs. Vestigis maçònics, el call, que tindrà continuïtat en una ruta turística per descobrir els lligams de la francmaçoneria a la ciutat de Girona. Tot seguit, a les 17h se celebrarà el convent, únic dels actes de la celebració que és tancat i en el qual es preveu comptar no només amb membres de les llotges de Gran Orient Catalunya, sinó amb d’altres obediències europees.

Després d’una visita turística a la ciutat de Girona, a les 21.30h tindrà lloc un sopar on es farà públic el veredicte de la primera edició del premi Rossend Arús encarregat de destacar aquell treball periodístic que contribueixi millor a la difusió de la francmaçoneria. “Estem satisfets, ja que en aquest primera edició hem rebut 17 articles”, considera Antoni Castillo, Gran Mestre del GOC, que després del seu segon mandat, deixarà el càrrec després d’unes eleccions que se celebraran al març de l’any vinent.

Llotjes de Catalunya, Perpinyà, Estocolm i Còrcega

El Gran Orient de Catalunya s’engloba dins del corrent liberal de la francmaçoneria, és a dir, és una obediència adogmàtica i mixta. No succeeix això en la Gran Llotja Unida d’Anglaterra, corrent que obliga els seus germans a la creença en un ésser superior, sigui de la religió que sigui, i que no admet les dones. Cal destacar que dins del corrent liberal, el GOC és l’obediència representant de Catalunya a les assemblees anuals.

Les llotges federades dins del GOC no només són presents arreu del territori català. A les llotges presents a Barcelona (un total de quatre), Figueres, Granollers, Lleida, Tarragona, Girona, s’hi afegeixen quatre a Perpinyà i a Còrsega, i una més a Estocolm. “Malgrat la persecució viscuda des del franquisme, hi ha una recuperació de la francmaçoneria catalana”, reconeix el Gran Mestre en fer balanç d’un moviment que va viure una època daurada a finals del segle XIX i inicis del XX. “La francmaçoneria ha estat al darrere d’ateneus, mútues, etcètera, ja que sempre ha format part dels nostres ideals de llibertat, igualtat i fraternitat incidir en la millora de la societat”, finalitza Castillo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa