Tornaveu
Els guanyadors dels II Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català

Dinàmica, fresca i àgil, però també amb punts de solemnitat, i conscienciació s’ha desenvolupat la gala de la segona edició dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català, celebrada al Centre Cultural de Terrassa. Uns guardons que, en paraules del president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català Josep Viana: “Desitgen reconèixer totes les persones i organitzacions de les terres de parla catalana que treballen per a la dinamització dels pobles i els barris”.

Donant la benvinguda als assistents, el mateix Viana ha ressaltat que l’associacionisme cultural es troba en un bon moment, malgrat el context polític en el qual es troba immers. En aquesta línia, ha emplaçat el conjunt d’entitats a no defallir i seguir treballant per construir una societat més culta, rica i diversa. El parlament de Viana també ha volgut recordar “que l’associacionisme cultural és un moviment compromès amb el progrés social i polític de Catalunya”.

La gala, conduïda per l’actor Biel Duran, ha estat amenitzada per quatre actuacions: les de la banda Rumblin’ Jazz, la colla de Geganters de Terrassa, el Grup de Nans i Capgrossos de Terrassa, i el Grup Punt i Seguit Teatre. El grup terrassenc ha interpretat dues escenes de l’obra Lampedusa, sobre el drama humanitari viscut a la mar Mediterrània davant la negativa de la Unió Europea d’auxiliar la població siriana que fuig de la guerra.

Els guardonats dels II Premis de l’Associacionisme Cultural Català

Les bases dels II Premis de l’Associacionisme Cultural Català conceben la participació de totes les entitats de les terres de parla catalana, independentment de la seva grandària o fortalesa econòmica. És per aquest motiu que enguany s’han afegit dues noves categories, dedicades a premiar als projectes de petit i de gran format.

El Premi BBVA a l’Entitat ha recaigut en la Comissió dels Tonis de Taradell i l’Associació Alzinar de la Roca, “per la seva capacitat de contribuir a la preservació del patrimoni rural d’un municipi, contribuint decididament d’aquesta manera en el seu desenvolupament econòmic”.

El festival Ésdansa, celebrat anualment a Les Preses des de l’any 1983, ha obtingut el premi Previsora General al Projecte de gran format, adreçat a iniciatives que assolien o superaven els 6.000€ en despeses. El jurat ha valorat la feina desenvolupada en el foment, formació, creació i internacionalització de la dansa catalana.

El Premi Arç Cooperativa al Projecte ha premiat al Grup de Teatre Naltrus dins la categoria de projecte de petit format. El projecte de Teatre Social a Santa Coloma de Queralt, pensat per estendre l’afició teatral en aquest municipi de la Baixa Segarra, ha destacat entre els projectes el cost dels quals no superava els 6.000 €.

A més de les categories sotmeses a la presentació de candidatures, el jurat de la segona edició dels Premis de l’Associacionisme Cultural Català també han volgut reconèixer la dedicació d’una persona i un mitjà de comunicació. Aquest darrer honor ha estat concedit al programa televisiu Gaudeix la Festa, emès per la Xarxa Audiovisual Local, que durant nou anys informa setmanalment sobre les principals novetats de les celebracions catalanes.

Finalment, el jurat ha volgut homenatjar Pere Baltà i Llopart amb el Premi Ens a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català. Nascut a Torrelavit l’any 1940, Baltà al llarg de la seva trajectòria ha tingut una importància cabdal en la consolidació de les federacions de cultura popular. Com a Director del Servei de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya, entre 1980 i 1985, va contribuir enèrgicament en la recuperació de l’associacionisme de base, anorreat per la dictadura franquista. Baltà ha dedicat tota la seva vida a la divulgació i dinamització de moviment associatiu, ressaltant sempre la importància que les entitats culturals tenen en l’adaptació dels nouvinguts a la societat catalana, a través de la presidència de la Fundació Paco Candel.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol agrair la implicació activa de BBVA CX i la Fundació Antigues Caixes Catalanes en la preparació d’aquest certamen.

Així mateix, també desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que han col·laborat en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa