Tornaveu
El Panoràmic, una foto de l’associacionisme en alta resolució 

A Catalunya hi ha unes 24.000 associacions de tota mena registrades, que configuren un ampli teixit de la societat civil en àmbits que van des de la cultura fins a l’oci, passant per l’esport i activitats socials diverses. És una de les xifres que ha pogut actualitzar ‘El Panoràmic’, una macro enquesta que el Consell d’Associacions de Barcelona i l’Observatori del Tercer Sector, la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Obra Social de La Caixa van posar en marxa per primera vegada l’any 2014, i que compta des d’aleshores amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. Des d’aquella primera edició, s’ha treballat per perfeccionar el sistema d’enquesta, i el 8 de juny es presentaran els resultats del Panoràmic 2016 a les Cotxeres de Sants (18:00h), que serà el fruit de formular diverses preguntes a unes 2.000 entitats d’arreu del país.

El director del Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), Miquel Àngel Aragón, explica a Tornaveu que l’objectiu d’aquesta macro enquesta és “explicar i millorar l’impacte que generen les organitzacions a la societat a través de l’anàlisi de la seva realitat, la seva funció i evolució i les activitats que desenvolupen. Tot plegat, ens permet explicar la realitat de l’associacionisme a escala catalana i de Barcelona”. Aragón afegeix que “intentem incrementar el coneixement sobre la realitat del sector associatiu d’una forma molt transversal, i és per això que unim interessos per fer un treball de camp que després ens permet realitzar diversos informes segmentats”.

El resultat de més de 2.000 enquestes –una mostra molt superior a la mitjana d’enquestes que es fan a la UE sobre el Tercer Sector, i per tant, de resultats molt significatius-, “ens dóna una foto molt àmplia de Catalunya, i en aquest cas del 2016, de Barcelona ciutat, amb fotografies més concretes sobre els districtes”, explica a Tornaveu el director del CAB. I és que aquest Panoràmic conté respostes que permeten fer “una fotografia molt gran, però també fotografies més focalitzades segons la qualitat de les dades obtingudes, que a més, ens permeten complementar altres estudis”.

I per a les associacions, què aporta aquesta gran enquesta? “Ens permet treure conclusions sobre reptes i necessitats del món associatiu, per després intercanviar experiències i trobar solucions conjuntes”, afegeix Aragón. Finalment, el director del CAB explica que el Panoràmic 2016 també ha inclòs, fruit de l’acord amb algunes entitats i administracions locals, preguntes específiques de territoris que permeten “tenir una radiografia més acurada de determinades ciutats, i també que les associacions puguin comprar-se amb altres entitats del seu sector”.

Podeu consultar l’informe del 2015 en aquest enllaç:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa