Tornaveu
El marc legislatiu de l’associacionisme cultural, al plenari de l’Ens

A la fantasia èpica de l’escriptor J. R. R. Tolkien, El senyor dels anells, es diu la frase “Un sol anell per governar-los a tots”, ja que el qui sigui posseïdor d’aquell anell tindrà poder il·limitat sobre tothom i sobre totes les coses. Si bé aquesta analogia pot fer reflexionar sobre els perills de l’acumulació de poder, en un àmbit com el de l’associacionisme cultural, en el qual hi ha hagut una proliferació de lleis i de projectes de lleis en els últims dos anys, no és estrany que un prec sigui el “d’una sola llei per governar-nos, si us plau”.

Amb l’objectiu d’aclarir el nou escenari legislatiu de l’associacionisme cultural i dels canvis que se’n derivaran del nou projecte de llei del Patrimoni Cultural Immaterial, que liderarà la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català ha obert el seu tradicional plenari (trobada de caire més informal que es duu a terme entre els seus membres al mig del calendari entre assemblees) a totes les entitats de cultura popular, ja que s’ha tractat d’una sessió informativa en la qual Lluís Puig, director general de Cultura Popular, ha presentat el projecte de la nova Llei del Patrimoni Cultural immaterial. La reunió s’ha realitzat al Palau Marc de Barcelona, dimecres 9 de novembre de 18h a 20h. “És tracta d’un avantprojecte de llei que presentem i posem a disposició vostre per tal que ens feu arribar els vostres comentaris, però això és tan sols el principi”, ha exposat Puig en referir-se a tota la roda que començarà a girar en les properes setmanes i que contempla la superació dels diferents passos per tal que la llei arribi finalment al Parlament de Catalunya on hauria de ser aprovada.

En la seva obertura de la jornada, Josep Viana, president de l’Ens, ha traçat un breu resum de les últimes lleis que han afectat al sector, començant per la Llei 25/2015 del Voluntariat i de Foment de l’Associacionisme, aprovada pel Parlament el 30 de juliol de 2015. Tot seguit i al llarg de tot el 2016 s’han realitzat comissions de seguiment per al projecte de la Llei de Foment de l’Associacionisme, que si la semblança en el títol amb l’anterior pot comportar embolics, es tractaria d’una nova llei, liderada, com l’anterior, per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (dins del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies), l’objectiu de la qual seria tractar els aspectes del sector de l’associacionisme que en la llei aprovada el 30 de juliol de 2015 (25/2015) van quedar en bona mesura desatesos. Amb tot, per tal d’exposar les particularitats de l’associacionisme d’àmbit cultural, des de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals s’ha redactat l’avantprojecte de llei que Lluís Puig ha presentat dins el plenari de l’Ens.

Cal deixar clar que la llei no només tindrà l’objectiu de legislar en exclusiva l’associacionisme cultural, sinó que tindrà en compte els set àmbits principals amb què es treballarà dins l’àmbit del Patrimoni Cultural Immaterial, per exemple: activitats, productives, processos i tècniques (que faria referència als usos i oficis); jocs tradicionals; salut, alimentació i gastronomia; i, entre d’altres, les formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social, que seria l’àmbit que recolliria de manera explícita les formes d’organització de l’associacionisme cultural. “L’avantprojecte suposa una actualització de la Llei 2/1993 de Foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural i de la Llei 9/1993 del patrimoni cultural català, amb totes les actualitzacions que s’han dut a terme des d’aleshores com ara la ratificació de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) de la UNESCO”, ha exposat Lluís Puig, que més endavant ha afegit que la llei pretendrà protegir i donar un marc legislatiu apropiat a pràctiques com la dels grups de teatre amateur davant la seva relació amb hisenda, per exemple.

Amb tot, un dels aspectes que s’ha intuït a la sessió, és que la nova llei del Patrimoni Cultural Immaterial és probable que no incideixi de ple amb aspectes del dia a dia de les organitzacions com ho ha fa la Llei 2/1993, fet que farà necessari també tenir en compte la ja aprovada llei del Voluntariat i de Foment de l’Associacionisme i la futura llei de Foment de l’Associacionisme. “Amb l’inconvenient que aquestes lleis hi ha aspectes com l’anomenat pocket money, que no es regulen i que són essencials en el dia a dia de les entitats”, ha manifestat Josep Parés, president de la Federació Catalana de Societats Musicals, referint-se a les tasques dins les associacions que poden ser puntuals i que per tant no justifiquen la signatura d’un contracte, però que reben una mínima retribució econòmica.

En el torn d’intervencions del públic, els assistents van palesar la necessitat que la nova llei no quedi subjugada a l’esmentada Llei del Voluntariat . Joan-Ramon Gordo va apel·lar a la Direcció General de Cultura Popular que discernís entre les entitats constituïdes per socis, en els quals tots ells tenen una responsabilitat activa i poder formar part dels òrgans de govern, respecte el paper dels voluntaris, que no manifesten un compromís constant amb l’entitat ni poden participar en la seva presa de decisions.

Les entitats de cultura popular membres del Consell de l’Associacionisme Cultural tindran l’oportunitat de continuar el debat sobre el redactat de l’avantprojecte de la Llei del Patrimoni Cultural Immaterial dissabte 26 de novembre en la propera trobada del Consell. “Considerem positiva la voluntat d’aquesta llei, però creiem que es fa necessari que un sol text exposi la informació de totes les lleis que regulen l’àmbit de l’associacionisme”, ha exposat en el torn de paraules Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. En definitiva, un sol anell (en aquest cas un sol text) que sigui una guia en un sector que al llarg dels últims dos anys, ha rebut diverses iniciatives legisladores que, si bé amb bona voluntat, han afegit confusió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa