Tornaveu
El documental Candel, l’altre català s’estrena amb èxit de públic

A l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya dijous 5 de novembre al vespre s’ha estrenat el documental Candel, l’altre català sobre la figura de l’escriptor Paco Candel.

Entre els assistents a la sala s’hi han pogut reconèixer alguns dels participants al documental, l’escultor Ferran Soriano, que al film explica l’anècdota de com va iniciar la seva amistat amb l’escriptor, o un amic de la infantesa com Ginés Olmos, que al documental ofereix una visió propera de Candel.

“Ha estat un luxe treballar sobre una figura com en Paco Candel, alhora que ha suposat tota una responsabilitat ser fidels a la seva persona i al seu llegat”, ha explicat Carles Canet, codirector juntament amb Jordi Portals del film, que en la presentació ha agraït un per un als membres de tot l’equip la seva dedicació per un treball que al mes de gener serà emès per TV3 dins del format Sense ficció. “Ha estat un plaer coproduir Candel, l’altre català a més d’una obligació com a televisió pública, treballs com aquest fan que la televisió sigui menys efímera i més patrimonial, i creiem que aquest documental dóna un bon testimoni de Candel”, ha comentat Miquel García, cap de l’àrea de Nous Formats de TV3.

El documental, co-produït per TV3 i Wonka Films, és una iniciativa de la Fundació Paco Candel, amb l’objectiu de ser el colofó als actes de commemoració del 50è aniversari de la publicació de l’obra més emblemàtica de Candel, l’assaig Els altres catalans, aparegut el 1954 i que analitzava el fenomen de la immigració interior. El mateix Candel amb dos anys d’edats va arribar, juntament amb els seus pares, procedent de les Casas Altas, un poble del Rincón de Ademuz, a la Comunitat Valenciana. “És el documental definitiu sobre Candel i ajudarà a reivindicar el seu discurs, ara més viu que mai, que Catalunya som un sol poble”, ha dit Pere Baltà emocionat davant del resultat del treball, i que en la seva intervenció ha destacat la col·laboració en la producció per part de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català. “El documental ofereix una panoràmica per la vida i obra de Candel, tot vinculant-la a una sèrie de conceptes claus per entendre la nostra realitat”, ha comentat Josep Viana, president de l’Ens, que també ha destacat el bon ritme del film. Candel, l’altre català té una estructura dinàmica que presenta diversos testimonis, amb imatges inèdites dels diaris, quaderns i esborranys de l’escriptor, així com connecta petits monòlegs de l’actor Manuel Veiga, que dóna vida a personatges emblemàtics de l’imaginari de Candel, com ara el Pipas.

L’acte ha finalitzat amb les paraules de Lluís Puig, Director General de cultura popular, associacionisme i acció culturals, que ha destacat la importància del discurs de Paco Candel avui dia i ha agraït a la Fundació Candel la tasca per commemorar i dotar de dignitat el llegat de l’escriptor. Per últim, i com a prova del valor de Candel, l’altre català, després de l’emissió del documental a principis de l’any vinent a TV3 també serà emès pels estudis de TVE a Sant Cugat del Vallès, els quals han cedit una part del fons d’imatges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa