Tornaveu
El 25% de les associacions del país es dediquen a la cultura 

La riquesa i diversitat de la societat civil organitzada és un indicador de qualitat democràtica de qualsevol país, i en aquest sentit, Catalunya és una referència internacional. Si ho ha demostrat amb l’organització de Diades en què s’han mobilitzat més de dos milions de persones amb la feina de voluntariat de milers de persones, el dia a dia de la vida cultural, social i esportiva del país és igualment exemplar. Així ho demostren els resultats de la macroenquesta El Panoràmic 2016, una recerca transversal sobre l’estat i l’evolució de les entitats no lucratives al conjunt de Catalunya i a la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una enquesta feta a més de 2.200 organitzacions d’arreu de Catalunya, que impulsa el Consell d’Associacions de Barcelona i l’Observatori del Tercer Sector, la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Obra Social de La Caixa van posar en marxa per primera vegada l’any 2014, i que compta des d’aleshores amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

L’objectiu de l’estudi, com explica el director del Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), Miquel Àngel Aragón, és recollir dades de manera periòdica sobre la situació actual i l’evolució de les entitats, que permetin fotografiar en cada moment el seu compromís per la millora del país i de la ciutat en diferents àmbits, millorar el seu coneixement i transparència i proporcionar dades fiables sobre el sector a d’altres agents socials com l’administració, el món acadèmic, els mitjans de comunicació i a la societat en general.

I què diuen les dades recollides? Que a finals del 2015, a Catalunya hi havia entre 20.000 i 25.000 associacions actives, que si tenim en compte les dades de població de Catalunya, aquesta xifra equival a una entitat no lucrativa per cada 330 persones. També és interessant veure la temàtica de les entitats. Segons les dades recollides per la macroenquesta, el 28% de les entitats es dediquen a l’acció social, el 25% pertanyen a l’àmbit de la cultura, el 20% al de l’esport, el 12% es dediquen a la formació i l’educació i el 9% són juvenils. També hi ha entitats comunitàries i veïnals (3%) i entitats ambientals, de foment dels drets civils, de cooperació pau i drets humans i d’altres tipus que, en cada cas, representen un 1% del total d’entitats no lucratives.

L’anàlisi també es fixa en el grau d’implicació que tenen. Més de la meitat de les persones associades (51%) tenen un alt nivell d’implicació en la seva entitat. Per sexes, la recerca ha permès saber que el 52% de les persones que formen part d’associacions són dones. La proporció s’inverteix quan parlem d’òrgans de govern de les entitats com les juntes directives (associacions), els patronats (fundacions) i consells rectors (cooperatives sense ànim de lucre). En aquest cas, la proporció per homes i dones és d’un 52% i un 48% respectivament.

Miquel Àngel Aragón remarca que amb el Panoràmic “intentem incrementar el coneixement sobre la realitat del sector associatiu d’una forma molt transversal, i és per això que unim interessos per fer un treball de camp que després ens permet realitzar diversos informes segmentats”. És a dir, que es pot tenir una fotografia molt gran, però també fotografies més focalitzades segons la qualitat de les dades obtingudes, que a més, permeten complementar altres estudis. Una radiografia més acurada de determinades ciutats, i també que les associacions puguin comprar-se amb altres entitats del seu sector.

Llegiu l’estudi complet en aquest enllaç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa