Tornaveu
Deu propostes per gaudir del Dia de l’Associacionisme Cultural

El diumenge 4 de juny l’associacionisme cultural celebra la seva gran festa. Per això, i al voltant d’aquesta data, hi haurà portes obertes a equipaments i centres culturals, visites guiades a ateneus i teatres històrics, assajos castellers oberts a tothom, tast de danses, tallers, concerts participatius, etc. Una àmplia i diversa oferta d’activitats per mostrar la tasca, sovint voluntària i desinteressada, que fan més de mig milió de catalans associats a una entitat cultural, des dels seus pobles, viles, barris o ciutats d’arreu de Catalunya.

Enguany l’agenda de Cultural recull prop de seixanta activitats, la majoria gratuïtes, però algunes amb reserva prèvia. Aquestes són algunes de les propostes per gaudir del DASC.

El centre de cultura popular barceloní ofereix el divendres 2 de juny, des de les 17h de la tarda fins a la nit, un seguit de tallers i activitats adreçades tant al públic infantil com als adults, per conèixer les entitats que allotja. Hi haurà tallers de gegants les colles geganteres del Pi i de la plaça Nova, danses i bastons amb l’Esbart Català de Dansaires, i  de construccions humanes amb els Falcons de Barcelona. Consulta el programa en aquest enllaç.

Assajos castellers

Algunes de les colles castelleres més emblemàtiques conviden a provar de fer un castell o a descobrir com es fan les pinyes o un folre. Hi participen els Minyons de Terrassa (dia 2, de 20-24h), Colla Jove Xiquets de Tarragona (2 a les 21h), Castellers d’Espluga (2, a les 20h), Castellers Vila de Gràcia (2, a les 19h) i Els Castellers de Tortosa (dies 2, 5, 9 i 12: de 20 a 22 h), entre d’altres.

Demostra el teu talent artístic

El dissabte 3, el Centre Sant Pere 1892 de Barcelona organitza la vetllada Vespres Talent Show, on els socis de l’entitat i qualsevol persona pot sortir a l’escenari a mostrar part del seu talent: jocs de màgia, recitals de poesia, escenes teatrals, cançons, monòlegs… qualsevol activitat cultural és ben rebuda. L’activitat és gratuïta, però per participar cal enviar un correu a [email protected] explicant l’activitat que es vol fer i les necessitats.

L’art dels pessebres, al Bages

Enguany el pessebrisme commemora vuit segles de tradició, i ho celebrarà amb diversos esdeveniments al llarg de l’any. Per anar obrint boca, el dissabte 3 la Federació Catalana de Pessebristes organitza a la localitat de Martí de Torroella (al Bages) un matí de tallers per aprendre tècniques pessebristes: pintura de figures i diorames, plantejament, soldadura, perspectiva i recursos d’impressió en 3 D. La jornada acabarà amb un dinar de germanor. Inscripcions en aquest enllaç.

Magnificat a Manresa

El 3 de juny (a les 18.30h), l’església de la Sagrada Família acull un concert de l’Orfeó Manresà amb l’Orquestra Simfònica del Conservatori de Música de la ciutat. Junts interpretaran El Magnificat de Vivaldi, i per separat Peace de Mealor, La Guerra de Fletxa i Amor Brujo de Falla. Entrada gratuïta.

Passions obertes

Dues de les grans Passions catalanes, la de Cervera i la d’Olesa, organitzen visites guiades als seus teatres, que permetran conèixer la seva història i recórrer aquells racons que el públic no pot veure. A Cervera, els participants podran veure els decorats de paper fets pel taller dels Germans Salvador i també el mural del vestíbul superior pintat, per en Víctor Pérez Pallarès i també visitar les exposicions Passió històrica de Catalunya, teatre, sentiments i tradició i també La veritable tradició de La Passió de Cervera, ubicades al vestíbul. Cal Inscripció prèvia.

Darrera el teló

També obre les portes un altre teatre emblemàtic, la Sala Cabanyes de Mataró. La ruta convida a passejar per aquells espais i instal·lacions habitualment tancades al públic, com els espais de magatzem, la maquinària escènica, els efectes especials, i també descobrirà els diferents oficis que fan possible cada representació: il·luminadors, maquinistes, utillers, vestuari, etc. Serà el diumenge 4 de juny a les 11 hores.

40 anys de la Federació d’Ateneus de Catalunya

La FAC celebra el dissabte 3 una festa del 40è aniversari en forma d’homenatge a les persones i les entitats que n’han format part. L’acte es farà al Centre de Lectura de Reus, lloc on es va fundar la Federació d’Ateneus. A partir de les 10.30 hores, hi haurà una conversa amb el president i els expresidents de la FAC, un petit homenatge les entitats fundadores, la presentació del treball guanyador del 1r Premi Tribuna Atenea sobre llengua i associacionisme i l’anunci del premiat de la 2a edició, i una petita peça teatral.»

Mostra de Teatre a Esparreguera

L’Escola de Teatre de La Passió d’Esparreguera organitza el seu final de curs portant a l’escenari dues obres de teatre dels grups de petits, mitjans i joves: El violinista de Hammelin i El Rei que tenia el nas vermell. Serà dia 4 de juny 2023, a partir de les 17 hores.

IV Concurs de vídeo poemes

El dijous 8 de juny l’Ateneu Santcugatenc farà el lliurament dels premis del IV Concurs de Vídeo Poemes de Sant Jordi, que organitza en col·laboració amb entitats com l’Associació Gabriel Ferrater i Òmnium Cultural Sant Cugat. Es projectaran els vídeo-poemes més votats d’entre els més de vint participants de l’únic concurs de vídeo poesia en català.

Consulta les activitats del DASC en l’Agenda Cultural en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa