Tornaveu
Cultura popular per celebrar els 575 anys de vida del Gremi dels Revenedors

El gremi més antic de Barcelona, amb activitat ininterrompuda des del segle XVI – fundat el 1447- ha sobreviscut a tots els moments històrics. És el Gremi dels Revenedors, amb seu a la plaça del Pi de Barcelona i amb una funció actualment assistencial per als socis i vetllen pel patrimoni heretat.

575 anys de vida i arrelament a la ciutat que bé mereixen una commemoració. I el tret de sortida a un any d’activitats el donarà la cultura popular. I és l’Associació Antic Gremi de Revenedors ha organitzat una festa aquest dissabte 9 d’abril a les 12 h a la plaça del Pi. Hi haurà Gegants del Pi, vermut popular, balls tradicionals amb l’esbart Català de Dansaires i sardanes amb la cobla Ciutat de Granollers.

El Gremi de Revenedors agrupa els comerciants que compren coses per després vendre-les. En aquest sentit, la funció del gremi era controlar els preus, de l’altra, la tasca assistencial, funcions de seguretat social per als agremiats i funcionava en el cas de malaltia i de defunció.

La seva primera seu va ser el convent de Sant Agustí. Va ser la reina Cristina qui, el 1447, va autoritzar el gremi a iniciar l’activitat. Pocs anys després, el gremi es va traslladar a l’església del Pi, a la capella de Sant Miquel. Va ser la seva seu més de 200 anys, fins que l’any 1678 el gremi va comprar els edificis del davant de l’església del Pi. Hi havia una casa petita i un antic convent de monges que es van enderrocar per construir l’actual edifici. La primera planta es conserva com a principis del segle XIX.

El gremi va arribar a tenir uns 900 socis els segles XVI i XVII. A partir de la conversió en associació, l’accés només es produeix per línia de sang. Actualment hi ha 140 socis, que estan registrats al llibre matriu de l’entitat. En aquest llibre es porta el control de l’herència, família per família.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa