Tornaveu
Compareixença de l’ENS al Parlament per la futura llei del Voluntariat

També hi varen comparèixer el president del Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), una representant de la Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncològica (Oncolliga). El mateix dia va intervenir també la Federació Catalana de Voluntariat social.

En essència, Antoni Carné plantejà el fet que la futura llei no ha d’afectar al moviment associatiu ja que aquest es troba perfectament regulat per la Llei d’Associacions. Tanmateix es considera que existeixen situacions, especialment en el sector social i assistencial que sí que necessiten d’una regulació de la figura del “Voluntari”, entesa com aquella persona que participa en un projecte associatiu però que no es vincula plenament en l’entitat en concret (no s’associa, i per tant no pot participar ni incidir en la vida de l’entitat), sinó que col·labora en un projecte, quedant en una situació d’inconcreció. Aquesta situació es dóna majoritàriament en aquelles entitats que centren les seves tasques en prestar serveis assistencials a la població més necessitada. Amb tot, aquest no és el cas de la gran majoria d’entitats associatives, que regulen la participació dels seus associats a partir del que diuen els seus estatuts, reglaments de règim interior, codis ètics… quedant reflectits plenament en el registre de socis corresponent.

Un aspecte a debatre en el futur fa referència a la necessitat de reivindicar pel sector associatiu el voluntariat, entès com una actitud de les persones envers el treball associatiu. En aquests darrers anys s’ha assimilat erròniament la figura del “Voluntari” a l’acció desenvolupada preferentment a l’àmbit social assistencial, quan en realitat del que es tracta és d’una actitud que té tota persona que desenvolupa i accepta un compromís associatiu, sigui o no de caràcter social assistencial. El fet de barrejar l’actitud voluntària amb la figura del “Voluntari” ha generat aquesta confusió.

Carné acabà la seva intervenció demanant que el sector cultural i per extensió tot l’associatiu no li afecti aquesta llei tal com s’expressa en la Disposició Addicional referent als col·lectius amb matèria de protecció civil, prevenció, extinció d’incendis i salvaments de Catalunya.

Podeu llegir la intervenció completa d’Antoni Carné clicant aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa