Tornaveu
Com implementar polítiques d’igualtat?

Eulàlia Lledó i Tània Verge són les convidades en la jornada formativa Polítiques d’igualtat en els col·lectius de cultura popular, organitzada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català. Una cita imprescindible per dotar-nos de les eines necessàries per evitar qualsevol mostra de sexisme en l’activitat quotidiana de les entitats. El curs tindrà lloc el dissabte 8 de juliol (10:00h) al Museu de les Cultures del Món (Carrer Moncada 12-14).

Doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, Lledó ha investigat profusament com visualitzar la presència femenina en diferents àmbits vitals: enciclopèdic, acadèmic, esportiu, periodístic, etcètera. La seva intervenció se centrarà en detectar aquells vicis lingüístics, moltes vegades imperceptibles, que oculten la feminitat en els continguts comunicatius. Garantir que totes les persones vinculades a l’associacionisme s’hi sentin representades implica visualitzar correctament ambdós gèneres.

La jornada formativa també comptarà amb la presència de Tània Verge, Doctora en Ciències Polítiques a la Universitat Complutense de Madrid. Durant la seva trajectòria acadèmica, Verge s’ha dedicat a estudiar els mecanismes que faciliten o dificulten l’accés de les dones en els directius de les entitats polítiques i socials. “Quines polítiques poden aplicar-se per revertir la infrarepresentativitat de les dones en les Juntes Directives?” “Com aconseguir avançar cap a la paritat de les responsabilitats associatives?” L’autora de Dones a les institucions polítiques catalanes. El llarg camí cap a la igualtat apuntarà alguns elements claus.

Fidel a la filosofia que regeix les jornades formatives de l’Ens, tots els assistents podran manifestar els seus dubtes, incerteses o reflexions. Amb l’organització d’aquest programa, la confederació cultural ha volgut incidir en dos àmbits fonamentals en la lluita a favor de la igualtat: la manera com els col·lectius de cultura popular transmeten la realitat des d’una perspectiva de gènere, i el reflex d’aquesta transmissió esbaixiada en l’ostentació dels càrrecs de responsabilitat. Realitats que s’han considerat paral·leles, i en conseqüència, s’han volgut tractar com a unitat.

Tots els interessats en participar de la jornada formativa us hi podeu inscriure en el correu [email protected]

El curs Polítiques d’igualtat en els col·lectius de cultura popular serà possible gràcies a la Diputació de Barcelona, el Museu de Cultures del Món i l’Associació de Dones Periodistes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: tina a juny 30, 2017 | 19:34
    tina juny 30, 2017 | 19:34
    Tot això seria molc bonic si no fos que és absolutament mentida. Això de "Quines polítiques poden aplicar-se per revertir la infrarepresentativitat de les dones en les Juntes Directives?" és fals. En general a la majoria d'entitats i partits hi ha menys dones que homes, perquè no som iguals al 100%. Hi ha entitats on les dones hi son molt majoritàries i altres activitats on també hi son molt majoritàries. I homes i dones es posen a les entitats i activitats que volen. Lliurament. I no passa res. En una entitat on el 70% son dones probablement el 80 o 90% dels directius son dones i en una entitat on el 25% son dones probablement el 40 o 50% dels directius seran dones. Aquesta és la realitat actual. Si un fa números ho pot comprovar de moltes maneres. A l'ANC les candidates al secretariat eren el 30% i molts les han votat només perquè eren dones i el resultat és que el 50% del secretariat son dones. A la CUP passa el mateix, un 35% de militants dones però un 50% de càrrecs dones. Al PSC igual del 30% de militants dones es passa al 50% de dirigents dones. Però les misàndries menteixen i diuen que és el contrari. Voleu comprovar qui te la raó? qui us ensenyi els números comprovables. Aquí en teniu. http://bit.ly/2fnhwKW http://bit.ly/2eMM3Wy
  2. Icona del comentari de: Josep Viana a juliol 03, 2017 | 21:22
    Josep Viana juliol 03, 2017 | 21:22
    Hola Tina. Gràcies per la teva aportació. Tant debò puguis venir a la Jornada Formativa que comentem, per a contrastar idees i fer propostes. Només dir-te que en l'àmbit de la Cultura Popular i l’Associacionisme les estadístiques que coneixem mostren que en les Juntes Directives de 31 Federacions nacionals, el 70% són homes i únicament el 30% són dones. T’asseguro que hi ha moltes dones practicants en activitats culturals i associatives molt variades, i fins i tot majoritàriament. Però a l’hora dels càrrecs de responsabilitat la qüestió afluixa i no tindria que ser així. Els exemples que ens dones (ANC i CUP), són recents, singulars i en un context molt concret. Ja ens està bé que hi participin les dones i que siguin dirigents. Però extrapolar això a tot l’àmbit de la societat i de l’associacionisme crec que, si més no, és una exageració. Per això fem aquesta Jornada, per intentar donar eines i propostes per a què sigui normal i equitativa la presència de les dones en tots el àmbits de responsabilitat de les associacions culturals. T’esperem. Salutacions cordials. Josep Viana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa