Tornaveu
Cinquanta entitats barcelonines denuncien el “tracte d’oblit” de la cultura popular per part del PROCICAT

La cultura popular ha patit especialment les conseqüències de la pandèmia, en ser la seva essència el gaudi al carrer i el contacte social. Però altres àmbits de la cultura han tingut més aire i han estat més protegides per l’administració. Una discriminació que denuncien en el manifest #laculturapopularésnecessària d’una cinquantena d’entitats de cultura popular, que exigeixen “un tracte igual en possibilitats, avaluació i aplicació, que al de la resta de sectors culturals, i singular en la cura de cada una de les especificitats de les nostres disciplines”.

Els signants exigeixen a la Generalitat que les mesures que s’adoptin per als diferents sectors culturals s’adrecin a tots els àmbits de la Cultura, i que ho siguin amb ritmes semblants i amb “aplicacions equiparables, raonables i possibilistes”. Les entitats, que lamenten que “la descoordinació entre els departaments de Cultura, Salut i Interior hagi estat tan perjudicial per a la Cultura Popular i les Festes Majors”, lamenten que han quedat en una situació de debilitat extrema a causa del “reiterat tracte d’oblit que les festes majors i la cultura popular han rebut, durant mesos, en les revisions de mesures del PROCICAT”.

Les entitats també recorden al Govern que la cultura popular i la festa són un àmbit més de la cultura del país, “ni millor ni pitjor que qualsevol altre tipus de manifestació o disciplina cultural”, però precisament a causa del distanciament social obligat, aquesta cultura es troba en una situació de debilitat que requereix més suport: “Això ens fa més febles i, per tant, més mereixedors d’un tracte acurat i continuat”. Però, com diu el manifest, “malauradament fa mesos que, mentre totes i cada una de les entitats anem perdent massa crítica en cada activitat o celebració que no podem realitzar, ens sentim oblidades i, fins i tot, marginades per l’administració del país (Interior i Cultura) i per les mesures possibles i intel·ligents que es podrien haver pres i que no s’han pres”.

Per totes aquestes raons, el món de la cultura popular reclama una “represa urgent de les pràctiques culturals i comunitàries com a eina de participació ciutadana”, i demanen ser interlocutors vàlids amb l’administració per valorar un pla de represa per la seva “expertesa i coneixement”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa