Tornaveu
Arrenca el Som Cultura Popular, la mostra de tots

El Som Cultura Popular obre les seves portes, segurament mentre llegeixin aquest article la mostra ja haurà començat. Al capdavant hi ha quatre dies d’activitats, i un Fòrum sobre l’Educació i la Cultura Popular: la segona edició d’aquesta mostra pretén ser el punt de trobada de la cultura popular de tot el país i dels territoris de parla catalana.

Sincerament: el millor consell és deixar de llegir aquest article i apropar-se al recinte de la Fàbrica Fabra i Coats del Barri de Sant Andreu de Barcelona, i perdre’s per les diverses conferències, presentacions i actuacions que hi haurà des de la tarda del dijous 25 de gener que s’inaugura aquesta segona edició del Som Cultura amb la projecció, a les 19h, del documental L’última festa en llibertat. Gràcia 1935, un document fílmic enregistrat per Francisco Rojo de l’última Festa Major de Gràcia abans del cop d’estat contra el govern legítim de la República de 1936. Es comptarà amb les intervencions de Teresa Rojo, neboda de l’autor del film i de Josep Fornés director del Museu Etnològic i del Museu de Cultures del Món.

Actuacions

L’activitat continuarà divendres tarda i tot el dia del dissabte i el matí del diumenge 28 de gener. Els principals col·lectius de cultura popular oferiran actuacions, que es concentraran al llarg de tot el dissabte i diumenge matí. Entre d’altres, destaquem les següents de dissabte: un ball a càrrec de les seccions infantils de l’Esbart Català de Dansaires, acompanyats de la Coral Nou Horitzó (11h), una ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona (12h), la final de la cercavila de dracs infantils de l’Agrupació de Bestiari festiu i Popular de Catalunya (13:30h), el concert de la Banda de Música d’Ulldecona amb el Ball de Mantons d’Ulldecona i el Ball de Rams de Sant Andreu i Sant Martí (17h), o un mostra de foc conjunta de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona (18:30h), entre d’altres activitats. Diumenge hi haurà una cercavila bastonera (11h), i la Colla castellera Jove de Barcelona i la Federació de Falcons de Catalunya oferiran diverses construccions humanes.

Conferències

Acceptant el risc de deixar moltes coses al tinter (per això aconsellàvem deixar de llegir l’article i anar al recinte de la Fabra i Coats), algunes conferències seran una bona oportunitat de reflexió en l’àmbit de la cultura popular. La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya organitza la conferència El teatre a l’escola: interferència o complement del món associatiu? (dissabte 27 de gener a l’Espau Joe Forga – Ateneu l’Harmonia), els pessebres de la plaça de Sant Jaume seran motiu de reflexió per part del Col·lectiu El Bou i la Mula, de reflexió pessebrística (dissabte a les 19h a l’Espai Josep Bota). També hi haurà espai per debatre l’origen i evolució de les bandes de música a través de les escoles de música i les seves vinculacions amb les bandes (dissabte a les 13.30h) a l’Escenari Nau, que a les 20h del mateix dia també acollirà la presentació del manifest de bones conductes i en defensa dels cavalls que enguany ha redactat la Federació Catalana dels Tres Toms.

Dins d’aquest gran bloc de conferències hi haurà la iniciativa de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, entitat editora de Tornaveu, i l’Associació Cultural Joan Amades, d’adaptar el format de les conferències TED al món de la cultura popular, i al llarg de la tarda del divendres i de dissabte, matí i tarda, es tractaran assumptes dedicats a la relació de cultura popular, educació i joves de manera dinàmica.

Hi ha també diverses conferències que tractaran aspectes que impliquen la cultura popular amb aspectes socials, com ara una anàlisi de la Gentrificació urbana i els seus efectes en la cultura popular (divendres 26 de gener a les 18h) a l’espai Bota, que serà seu d’altres debats que ofereixen noves mirades a la cultura popular.

Presentacions

La que seria la secció preferida de l’escriptor Francisco Umbral (“he vingut a parlar del meu llibre”), gràcies a la bona programació, aquest bloc serà una manera de descobrir noves iniciatives (activitats, llibres, publicacions, festivals) que sovint passen desapercebudes. Al llarg de divendres, dissabte i diumenge hi haurà presentacions que mostraran que la cultura popular és ben viva. Així, es presentarà l’Aplec Internacional d’Adfolk per al 2018 (diumenge 28 a les 11h, a l’Escenari Nau), es desvetllaran projectes innovadors com el Bestiari Kids, un banc de continguts per als més joves, de l’Agrupació del Bestiari Festiu (divendres 26 a les 19h a l’Auditori Joe-Forga de l’Ateneu l’Harmonia), així com es presentaran llibres com Amunt! Les festes de l’arbre als Països Catalans (dissabte a les 10h a l’Escenari Nau). I moltes més presentacions, fins arribar a comptar-ne 29, hi haurà al llarg dels tres dies.

El programa de la Mostra anima o no anima a treure-hi cap? Esperem que sí i que el Som Cultura Popular torni a esdevenir el far de tot el nostre patrimoni immaterial, tal com va ser-ho fa dos anys. Llarga vida al Som Cultura Popular!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa