Tornaveu
4 de juny, un dia per realçar l’associacionisme cultural

El 4 de juny de 1864 quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. Es va fer amb la implicació desinteressada de la societat civil, de l’empresa privada i de les administracions locals, la ciutat de Barcelona acollia dos mil cantaires de cinquanta-sis societats corals d’arreu de Catalunya. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé.

Un segle i mig després, la societat catalana pot presumir del fet que una de les qualitats que més l’identifica és la seva capacitat associativa. La societat civil ha sabut agrupar-se i organitzar-se per tal d’assolir uns objectius de tota mena, des de científics, culturals i socials, fins a laborals, esportius i més recentment, nacionals. El resultat és un teixit associatiu ric, plural i actiu. Per tal de realçar aquest patrimoni, l’any 2014 la Generalitat va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural, en compliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que impulsa el departament de Cultura de la Generalitat.

Els actes de celebració de la tercera diada, tal com ha informat la Generalitat, es faran de divendres 2 de juny a diumenge 4 de juny. I es fa una crida a obrir les portes de les entitats i equipaments a la ciutadania per donar a conèixer la gran riquesa del teixit associatiu cultural del nostre país a través de xerrades, exposicions, assajos oberts, concerts, tallers, etc. Per tal de donar la informació als ciutadans, la Generalitat disposa d’un web del DASC on es poden introduir les activitats que programi cada entitat (cultura.gencat.cat/DASC) fins al 17 d’abril inclòs, i demana a les entitats que utilitzin l’etiqueta #DASC2017 per difondre les activitats a les xarxes socials.

Com a novetat, enguany també es fa una crida a organitzar activitats de foment de la lectura, per tal de reforçar el paper de l’associacionisme i la cultura popular en el foment dels hàbits de lectura entre la població, i es proposen lectures de rondalles, llegendes, endevinalles populars, dites, textos sobre tradicions, etc.

El divendres 2 de juny a les set de la tarda se celebrarà al Foment Martinenc de Barcelona l’acte institucional inaugural. Durant l’acte es farà entrega de diplomes a les entitats culturals que enguany celebren aniversaris destacats. Està prevista l’actuació d’Els Lluïsos de Taradell, la cobla més antiga de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa