Tornaveu
150 anys d’història del Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui

“Fa 150 anys que molestem, intencionadament, volgudament, amb premeditació, amb la intenció d’enderrocar injustícies, a cop de teatre, a cop de cant, a cop d’esport, a cop de falç!… Els del Centre, via fet cultural, no hem trobat millor altaveu a les demandes, les mínimes exigències que ha d’articular i defensar un ciutadà lliure i associat”.

Així de contundent es mostra Jaume J. Pieres i Garcés, president del Centre Democràtic i Progressista, en el pròleg d’El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui – Ateneu de llibertat, cultura i país (Rubrica Editorial). Escrit per Amàlia Bosch, gran coneixedora de la història ateneista a Catalunya, el llibre repassa detalladament els 150 anys d’història d’una entitat que ha marcat la vida de sis generacions de calderins. Dissabte 1 d’abril (19:00h), el Cafè del Centre acollirà la seva presentació.

L’espoli de l’arxiu i els béns de les estances del Centre Democràtic i Progressista per part de les tropes franquistes ha obligat Bosch ha realitzar un extens treball de camp. Malgrat la desaparició dels llibres d’actes, l’autora ha aconseguit recrear la trajectòria de l’ateneu de manera fidedigna. El testimoni dels presidents i les juntes directives, així com dels veïns de Caldes, ha estat un factor clau.

Seguint les recomanacions de l’historiador Pierre Vilar, el llibre no s’ha focalitzat únicament en la descripció dels documents que s’han volgut recuperar, sinó que ha aprofundit en l’estudi de l’entorn històric i social viscut pel Centre. Pels veïns de Caldes de Montbui, l’obra d’Amàlia Bosch esdevindrà una referència bibliogràfica de primer ordre. Tal com destaca l’autora en la nota introductòria del llibre, “no podíem endinsar-nos en l’organització i funcionament del Centre Democràtic Progressista, una entitat eminentment social, sense conèixer com és la societat calderina dels darrers decennis del segle XIX i primers del XX, com actuen els governs municipals, qui són els més rics i els més pobres del poble o quin grau de resistència manté la llengua catalana davant l’uniformisme castellà imperant”.

En la seva lectura, el conjunt del catalans hi trobar una gran oportunitat per entendre quin paper han desenvolupat els ateneus en la configuració del país: les reivindicacions polítiques que s’hi generaren, la contracultura generada per la classe obrera, la creació d’un moviment associatiu basat en els principis d’autogestió, cooperació i universalitat… Un bon exemple per comprendre el poder de l’associacionisme en èpoques de misèria social i repressió política.

La recuperació de la memòria associativa

En declaracions a Tornaveu, Jaume J. Pieres es mostra molt satisfet amb la publicació del llibre. “La Junta Directiva del Centre Democràtic i Progressista va impulsar aquesta iniciativa fa tres anys, i estem molt orgullosos que finalment vegi la llum”. Pieres lamenta que “no hi hagi prou estudis de recerca ateneista. La dictadura franquista va ser molt perjudicial pel teixit associatiu del país, i malauradament manquen treballs que investiguin la memòria de les entitats ja desaparegudes”. La bona feina feta per les entitats memoralístíques, apunta Pieres, no podrà corregir la gran destrucció de documentació de les tropes feixistes: “molts arxius van ser directament cremats. Per altra banda, a l’arxiu de Salamanca només està inventariada el 20% de la documentació de les associacions catalanes. A efectes pràctics, el 80% restant no existeix”.

La publicació d’El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui – Ateneu de llibertat, cultura i país, ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Caldes de Montbui, i el suport logístic i organitzatiu de la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa