L’escola com a aliada de la cultura popular, com a punt de trobada i de gaudi per als infants, que integrin a través de l’experimentació directa els valors que empelten la cultura popular, com el treball en equip, la constància o empoderament, tot treballant a través de tallers les tradicions i costums del país. Aquesta és la filosofia que impregna el projecte que tira endavant Adifolk amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona per dur la cultura popular a diverses escoles de la demarcació de Barcelona en forma de propostes d’activitats i tallers adaptats a cada cicle educatiu, que a més, duran a terme entitats de cada sector de la cultura popular per garantir la màxima especialització. “Si des de ben petits i petites els despertem la curiositat per ballar un ball de bastons, participar en una construcció humana, descobrir què és un hereu i pubilla,… podran participar de les entitats actives o qui sap, en un futur crear-ne de noves i així vetllar per la continuïtat de la tradició”, expliquen des de l’entitat.

Diversos tallers adaptats al territori
Adifolk proposa un seguit d’activitats a escoles i instituts. Per exemple, un taller de Bolanguera i Rossinyol. Es tracta de dos balls participatiu que es ballen per les dues festes majors després de la ballada de la imatgeria de Manresa. En aquest cas, el taller es planteja per a estudiants de secundària i es farien 4 sessions d’una hora.
També s’ha previst un taller de dansa d’Arenys, adreçat a potenciar entre els infants la Dansa d’Arenys, arrelat a les Festes de Sant Roc. Es planteja en quatre sessions d’una hora per a instituts del Maresme. Les gitanes del Vallès és una altra proposta: l’objectiu d’aquest taller és que els infants de la zona on es realitzi, aprenguin a ballar 3 o 4 de les 5 danses de les gitanes del Vallès tradicionals. D’aquesta manera quan les vegin ballar a les places les puguin identificar. En aquest cas, es plantegen sis sessions d’una hora per a estudiants de secundària del Vallès. Per als alumnes del Barcelonès s’ha plantejat un taller de ball de bastons.
Construir un gegant, una proposta per a tota l’escola
I encara més, una proposta que de ben segur engrescarà tots els alumnes. La idea és que l’escola acabi amb un gegantó construït. Per fer-ho caldrà que els infants participin en el disseny del gegantó supervisats per un constructor. En aquest cas, es planteja per a les escoles del Berguedà i el Moianès i s’adreça a tots els alumnes. Un altre taller és el de Falcons. L’objectiu d’aquest projecte seria iniciar els joves al món dels falcons fent les primeres construccions humanes de la mà d’una colla de falcons. S’adreça a nois i noies de secundària de la comarca de l’Anoia i de l’Alt Penedès. Un altre taller s’enfocarà a prendre balls de Folk, des de la típica polca de l’ours, a un cercle circadià o un Rogle. En aquest cas, s’adreça a alumnes d’Osona.
Finalment, també es planteja un taller d’Hereus i Pubilles als instituts del Baix Llobregat i el Garraf. Hi haurà un taller de 1h on s’explicarà què representen i després es farà tots els passos per poder escollir els representants de l’escola. Serà un examen escrit sobre cultura general i de l’escola + un examen oral. A més a més es farà una proclamació de l’hereu i la pubilla.