Tornaveu
Polèmica pel cartell de les Santes 2022

Des que va es va conèixer, dissabte 26 de març, el cartell de les Santes 2022 ha generat un intens debat a Mataró. La dissenyadora Sit Cantallops s’ha decantat per una proposta detallista, que mostra els elements festius de la capital del Maresme disseminats pels carrers de la ciutat. En el centre de la composició, les patrones de Mataró són encarnades per dues joves en actitud festiva i relaxada.

El motiu de la polèmica precisament ha estat la representació de les Santes. En una entrevista concedida al digital Capgròs, Cantallops denuncia que algunes crítiques que ha rebut al cartell responen a actituds misògines i gordofòbiques. “Ha molestat la presència i protagonisme de la dona, i ha molestat encara més que se sortís d’un sopat estereotip”, remarca l’autora. El regidor de Cultura Xesco Gomar ha defensat el treball de Cantallops, així com la llibertat artística dels dissenyadors dels cartells de les Santes per representar la festa patronal.

Tres anys més tard, unes Santes sense pandèmia

Les declaracions de Gomar s’han produït en una taula rodona organitzada pel programa Mataró al dia, en la qual també han participat Gràcia Busquets (Família Robafaves), Anna Quirós (Negoci Empresa Mataró), el periodista Oriol Rodríguez i Rafael Fernández (Associació Veïnal de Rocafonda). A més de donar suport públic a Cantallops, Gomar ha compartit algunes línies d’actuació que l’Ajuntament mataroní desitja implementar: buscar finançament privat per millorar els ingressos de la festa, consolidar l’aposta pels artistes locals i de proximitat, evitar les massificacions amb la programació de múltiples actes en diferents punts de la ciutat, i amb aquest objectiu, organitzar activitats no protocol·làries en el conjunt de la ciutat.

Aquesta darrera mesura, ha destacat Fernández, podria ser molt positiva per trencar els estigmes que sofreixen alguns barris i evidenciar que les Santes són les festes de tot Mataró. El col·loqui també ha posat en relleu altres aspectes a millorar en l’organització de la festa: Busquets ha destacat que amb el pas dels anys “la festa s’ha tecnificat massa i l’Ajuntament prescindeix del voluntariat”, Rodríguez ha advertit que el darrer acte potent es va crear fa quinze anys, i Quirós ha ressaltat la importància que tenen les Santes en la dinamització del comerç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa