Tornaveu
L’IDECO de l’Horta Sud, Fina Salord i Josep Maria Inglés, premis Recercat 2020

Una llarga i ingent tasca en favor de la recerca, la promoció i defensa del patrimoni local i comarcal. És el que comparteixen l’Institut d’Estudis Comarcals (IDECO) de l’Horta Sud, l’escriptor i cronista oficial del Vendrell Josep Maria Inglés i la filòloga menorquina Fina Salord. Els tres han estat guardonats amb els Premis Recercat 2020 que atorga l’Institut Ramon Muntaner per reivindicar l’activitat, sovint força invisibilitzada i sostinguda pel voluntariat, que fan els centres d’estudi arreu dels territoris de parla catalana.

Ideco, 40 anys fent comarca

El premi Recercat en la categoria Entitat reconeix el primer centre d’estudis que es fa fundar al País Valencià, l’IDECO de l’Horta Sud. Va ser l’any 1981 i des de llavors, segons destaca el jurat, porta prop de “40 anys fent comarca”: “treballant en l’estudi i la “recuperació i preservació de la memòria col·lectiva, dels seus trets d’identitat i del seu patrimoni històric, cultural i natural, la defensa i la difusió del patrimoni local i comarcal”.

Entre els seus projectes, destaquen l’impuls de la col·lecció Monografies d’Horta Sud i de la revista Annals, dues publicacions referents a la comarca, l’organització dels Congressos d’Història de la zona o les investigacions i estudis sobre la dona de l’Horta al llarg del temps.

Premis Persona

La segona categoria dels premis, la modalitat persona, s’ha atorgat “ex aequo” a Fina Salord Ripoll i Josep Maria Inglès. La primera és filòloga de formació i catedràtica de llengua i literatura catalanes i compta amb una àmplia trajectòria en favor de la divulgació en la història cultural menorquina. D’ella el jurat ha valorat “el seu compromís amb el teixit associatiu de Menorca, del qual ha participat activament tant des de la recerca com des de l’àmbit de la gestió, i també la seva implicació en projectes del col·lectiu dels centres d’estudis”, com són l’Institut Menorquí d’Estudis, Ateneu de Maó o Cercle Artístic de Ciutadella.

Per la seva banda, Josep Maria Inglès és escriptor, professional d’arts gràfiques i sobretot “cronista oficial del Vendrell”, la seva vil·la natal. Corresponsal de Pau Casals en els temes vendrellencs durant la postguerra, és autor de nombrosos treballs i articles sobre la comarca, i va impulsar i fundadar l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Gala de lliurament en fomat híbrid

El lliurament dels Premis es farà divendres 30 d’octubre a les 18.30 hores a l’Auditori de l’Espai Tívoli del Vendrell Vendrell, en una gala presidida per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. L’acte es tancarà amb l’espectacle ‘Palmira Jaquetti, un cant a la vida’, una lectura dramatitzada de diverses peces que convidaran a descobrir la cara més desconeguda de l’escriptora i folklorista. Per les restriccions, l’acte es serà amb aforament limitat (inscripcions a [email protected]) però també es podrà seguir en directe a través de les xarxes de l’IRMU.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa