Notícia

Els falcons: una altra manera de fer castells? (17/08/14)

PROPOSTES

Castells i Falcons

Pere Rovira membre dels Falcons de Barcelona i actual president de la Federació de Falcons de Catalunya, és taxatiu davant d’aquest titular: Els falcons fem figures humanes, a diferència dels castellers, que fan torres humanes. L’origen d’ambdues manifestacions culturals són diferents, ja que els castellers provenen del ball de valencians (muixeranga) mentre que l’origen del falcons és de Txèquia, que allà se’n diu Sòcol, activitat feta per gimnastes. És per aquest motiu que les figures de falcons són més esveltes i acrobàtiques, més sincronitzades –que és un aspecte que es busca– a diferència dels castells.
Tant els castells com els falcons som plenament integradors, intergeneracionals. Tanmateix, com que no hi ha pinya, els falcons participen més activament dins de la figura.

A Catalunya sorgeixen pels vols de 1930, i ho fa perquè la Federació de Joves Cristians de Catalunya s’interessa per aquesta activitat i inicialment es desenvolupa a diferents gimnasos de Barcelona i d’arreu de Catalunya.

De totes les colles actuals de falcons, els de Llorenç del Penedès és la colla que més s’assembla al Sòcol de Txèquia, no porten faixa, actuen en sabatilles i no porten casc, desenvolupen unes figures anomenades conjunts de dos, de tres… amb unes connotacions clarament gimnàstiques.
 
Actualment els falcons no tenen cap connotació religiosa, ni estrictament gimnàstica, apropant-se més al model associati. Tant és així que de les deu colles existents actualment hi ha diferents tipologies i característiques que les diferencien unes de les altres. Hi ha colles que realitzen figures més castelleres i en canvi n’hi ha d’altres que es concreten més en els orígens gimnàstics. Una altra característica dels falcons és la gran varietat de figures que poden realitzar, tant estàtiques com en moviment (pilars, planxes, ventiladors, pilars aixecats per sota, molinets, escales…), moltes més que els castells, tot i que cal reconèixer que aquests darrers actualment estan incorporant una gran varietat de formes i construccions.
 
La Federació de Falcons de Catalunya es va crear l’any 2005 creant-se per iniciativa dels Falcons de Barcelona. En aquest procés constituent com a federació va tenir un paper destacat el suport de la Confederació d’Agrupacions de Cultura Tradicional Catalana, que darrerament ha estat integrada dins de l’ENS DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ.
 
El fenomen dels falcons estrà present a dos espais de l’UCE d’enguany. El primer serà a la tarda del diumenge dia 18 d’agost amb la realització d’un Taller de falcons que estarà organitzat pels Falcons de Vilanova i la Geltrú i el Falcons del Riberal (Aire Nou de Baó) i el segon amb una actuació a la plaça de la Vila de Prada el mateix diumenge a les 21:00h.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article