Tornaveu
Perquè no es perdi el record i el gust de la cuina mallorquina

La cuina és una dels àmbits quotidians on els embats de la globalització es fan sentir amb més força. L’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca va constituir-se en ple auge del turisme de masses a l’illa (1986). 1.500 receptes de cuina mallorquina ha estat possible gràcies a les aportacions de gairebé 250 persones que han col·laborat a l’entitat des de llavors.

Els quinze centenars de plats recollits provenen d’antics receptaris medievals, manuscrits, llibres contemporanis, tota mena d’impresos, i també de fonts orals. En total, 962 pàgines per evitar, en paraules dels editors Gabriel Morell i Antoni Contreras, “la pèrdua del record i els gusts d’aquests plats (…) Cuinant-los o adaptant-los als temps que corren, esquivarem la desaparició d’aquest importantíssim llegat gastronòmic, part fonamental de la nostra història i de les nostres vides”.

En aquest sentit, a més d’oferir un extens receptari, l’edició és un poderós crit d’advertència. Moltes de les propostes culinàries que s’hi ofereixen difícilment es poden trobar, sigui perquè les primeres matèries ja no es conreen, sigui perquè la base de la recepta eren animals o verdures actualment protegits, o sigui senzillament perquè el sector de la restauració i les noves generacions de mallorquins han apostat per nous hàbits alimentaris.

Coberta del llibre

En el revers positiu, el pròleg de l’obra –escrit per Julio Martínez Almoina—destaca el bon moment del sector vitícola. Actualment hi una 160 cellers a Mallorca, xifra molt considerable, no debades a mitjans dels anys vuitanta només n’hi havia mitja dotzena.

El llibre, que compta amb il·lustracions de Mangel Aguiló, ha estat publicat amb el clar objectiu que el receptari mallorquí sigui introduït a les escoles de cuina, restaurants, bufets, i se’n faci una àmplia divulgació de les institucions. Que així sigui.

XXIII Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses

Les XXIII Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses se celebraran del 8 al 16 de març sota el títol ‘La cançó, des de la tradició a la modernitat’. El programa, organitzat per la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa, inclou conferències a càrrec de Bep Cardona (Menorca), Isidor Marí (Eivissa) i Francesc Vicens. A més, es presentarà el llibre La cançó tradicional infantil a les Balears i se celebrarà la tercera edició de la mostra musical Illes per la cançó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa