Tornaveu
Marina Barberà recull la saviesa de les trementinaires del Pirineu

L’escriptora i Il·lustradora Marina Barberà recorda que hi ha un fenomen molt estès i molt humà d’ignorar les espècies vegetals, per considerar-les poc rellevants, tant que fins i tot això té un nom: ceguesa vegetal. “Ens hem allunyat del món natural. El mirem, però moltes vegades no el veiem i ni l’entenem”. Combatre aquest biaix cognitiu és el que es proposa amb De Vidre. Històries i receptes de les remeieres dels Pirineus, on recull remeis i receptes tradicionals que s’han fet servir des de temps antics.

A l’autora les receptes se les ha transmès l’herbolària Anna Salvat, remeiera de Farrera, un petit poble del Pallars, al Pirineu català, on va arribar a finals dels anys 1970, fent un camí invers al de molts veïns, que llavors marxaven a la ciutat a la recerca de més comoditats i progrés. El llibre presenta una desena de receptes a base d’herbes i plantes molt habituals però també poc apreciades que Barberà ha seleccionat pels “molts beneficis que ofereixen”. Són fórmules per atenuar dolors, nodrir i regenerar: bossetes aromàtiques d’espígol, oli de calèndula, ungüent d’hipèric (o d’herba de Sant Joan), xarop de pi, crema protectora d’àloe vera, etc.

Les receptes –il·lustrades amb dibuixos a llapis, frescos i directes, com esbossos d’un cuadern de camp–, es complementen amb consells per a la recol·lecció de les plantes (de les fulles, les flors, arrels o llavors), i apunts sobre l’extracció, assecatge i conservació dels preparats, que serviran també per tenir una base de processos que es poden aplicar a altres herbes. També s’indica els llocs més adients on trobar les diverses plantes en el territori de Catalunya.

A més, De vidre és també un homenatge a les dones del món rural, dones sàvies que han estat les responsables del manteniment de la llarga tradició etnobotànica a Catalunya, i que, igual que les “males herbes”, les ruderals o les plantes que creixen als marges dels camins i carreteres, sovint han estat –i ho són encara– oblidades, menystingudes i fins i tot perseguides.

De vidre es presentarà el 22 de febrer en la llibreria Naturallibres (Alins), en un acte que comptarà amb la presència de l’autora i Anna Salvat, que conversaran amb la periodista Ivet Eroles, que signa el pròleg. També prepararan algunes de les receptes naturals que trobareu envasades al llibre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa