Tornaveu
El senyor Marcel·lí Virgili publica ‘La xocolata. L’aventura catalana’

La presentació de La xocolata. L’aventura catalana (Edicions Morera), dimecres 20 de novembre (19.30 h) al Museu del Torró i la Xocolata de Barcelona (La Rambla, 134), comptarà amb les intervencions de l’autor, del propietari de Vicens Àngel Velasco, i de l’editor Norbert Tomàs. Com a gentilesa, els assistents rebran un tast de xocolata Jelonch i torrons Vicens.

El llibre, narrat amb el to col·loquial que ha caracteritzat el personatge del Versió Rac1, dedica les primeres pàgines a explicar com va ser el descobriment de la xocolata per part dels europeus: primers testimonis, elaboració primigènia, comercialització, prohibicions, etc. Tot seguit s’exposa el difícil procés d’arribada de la xocolata a Catalunya, i la sorprenent capitalitat d’Agramunt—un municipi urgellenc allunyat dels ports marítims—com a productor de torrons.

En els darrers capítols, el senyor Virgili explica com la xocolata s’ha fet un important espai dins l’imaginari popular a través de la paremiologia, el patronatge, les cançons populars, els cromos i evidentment la gastronomia. Un relat amanit amb contínues curiositats que arrenquen el somriure del lector o en desperten la perplexitat. Entre altres, s’explica el significat de l’expressió «la xocolata del lloro», que té els seus orígens en els indians que portaven la mercaderia; la menja de xocolata durant els oficis eclesiàstics;  la permuta de la pena de mort a un pres a canvi d’ingerir només xocolata la resta de la vida—experiment inhumà que provocà la seva mort al cap de vuit mesos; o bé que la darrera voluntat del president Companys fou menjar pa amb xocolata d’Agramunt.

Com és habitual en els llibres de la col·lecció l’Ermità, en les darreres pàgines s’ofereix un glossari dels conceptes vertebrals de l’obra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa