Tornaveu
Esmorzar de forquilla: un llibre de cuina catalana i resistència cultural

Menjar ràpid, menjar per emportar-se, temples del Brunch… L’oferta gastronòmica no convencional és tendència, tant, que la cuina tradicional catalana pot semblar relegada a un segon pla perquè no és tendència a les xarxes socials. Però l’esmorzar de forquilla és viu, com ho demostra l’Albert Molins Renter. És cap de secció de Societat del diari La Vanguardia, que ha escrit el llibre Esmorzar de Forquilla, el llibre d’Esmorzapp, l’aplicació que neix del mateix periodista fa quatre anys i que ara recull els millors llocs per fer un bon esmorzar de forquilla als Països Catalans. Un directori de llocs que permet als seus usuaris valorar-los i fornir de molta informació útil sobre cadascun d’ells per a tota la comunitat.

L’Albert Molins signa un llibre editat per Cossetània amb la col·lecció El Cullerot que s’ha convertit en un assaig sobre l’esmorzar de forquilla, amb les receptes més emblemàtiques i un directori dels millors bars i restaurants per gaudir-ne. En un moment en el qual les noves tendències gastronòmiques releguen la cuina catalana, l’esmorzar de forquilla es reivindica com l’àpat en què es defensa millor la nostra tradició culinària, convertit en un acte de resistència cultural. Un àpat convivencial que es remunta en el temps i que es continua practicant malgrat la competència d’importacions com el brunch i d’algunes modes dietètiques. La lectura del llibre ofereix un repàs als orígens i els seus vincles amb el costum del segon esmorzar, així com les seves receptes més emblemàtiques i els bars i restaurants amb més solera per gaudir d’un bon esmorzar de forquilla. Sense oblidar els seus cosins, l’esmorzaret de València i el berenar de les Balears.

Un assaig sobre l’esmorzar de forquilla, amb les receptes més emblemàtiques i un directori dels millors bars i restaurants
Un assaig sobre l’esmorzar de forquilla, amb les receptes més emblemàtiques i un directori dels millors bars i restaurants

Podeu llegir un fragment del llibre aquí

En la introducció del llibre, l’autor explica que, malgrat l’èxit dels cuiners catalans pel món, la cuina catalana estigués està “mal representada en els seus restaurants i, en general, gaudeix de molt mala salut en la restauració pública. Una mala salut de ferro, si es vol, però mala salut en tot cas”, diu. “Jo visc a Barcelona i estava molt tip de veure els locals de brunch plens a vessar, i fins i tot amb gent fent cua esperant el seu torn, i de no veure’n ni als bars ni als cellers”. Relata també com va tenir la idea de començar un projecte relacionat amb l’esmorzar de forquilla: “Va ser llavors quan vaig veure que la meva amiga, la cuinera i escriptora Maria Nicolau, publicava a les seves xarxes socials l’esmorzar de forquilla que s’havia cruspit al restaurant Els Lleons, de Vilalleons, localitat que pertany al municipi de Sant Julià de Vilatorta (Osona). Va ser el moment eureka i la gènesi del web Esmorzarsdeforquilla.net, que era bàsicament un mapa on hi havia, distribuïts per comarques, llocs on poder gaudir d’un esmorzar de forquilla”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon Nicolau Nos a abril 24, 2025 | 17:06
    Ramon Nicolau Nos abril 24, 2025 | 17:06
    Això és cultura amb majúscules. Em recorda el bon amic Jordi Joan Alsina i el seus llibres, els bons esmorzars de forquilla compartits i especialment els que preparen la cavalcada dels Tres Tombs. Jordi Joan Alsina sempre va tenir clar que la gastronomia era el tronc central de la cultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa