Tornaveu
Crema d’ortigues i pastís de fonoll per reivindicar les plantes oblidades

“Les males herbes no existeixen”. És la màxima que inspira al col·lectiu Eixarcolant, que des de fa deu anys treballa per recuperar i posar en valor les plantes silvestres o espontànies –com ortigues, verdolaga, llentiscle, borraina, malves, etc. –, que no fa gaire temps eren de l’ús habitual a la cuina però que avui han caigut en l’oblit. L’entitat celebra el dissabte 27 de setembre el seu acte central anual, la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, una trobada que arriba a la seva desena edició, amb més de 120 ponents i més de 130 propostes, com degustacions i tastos, tallers, xerrades, sortides etnobotàniques, concerts, fira d’expositors i activitats infantils.

La jornada convida a conèixer els usos de les plantes que creixen de forma silvestre als marges dels camins, als parcs, als horts o als boscos, i també donar valor al producte i al productor de proximitat, amb l’objectiu últim de canviar el sistema agroalimentari cap a un sistema un model més just, sostenible i arrelat al territori.

El programa de la jornada

El programa oferirà tot un dia d’activitats (des de les deu del matí fins a les vuit del vespre), a diversos indrets del centre d’Igualada, com l’Espai Cívic Centre, l’Ateneu Igualadí, el Pati de les Escolàpies, la plaça del Gasògen i els carrers limítrofs. Es podrà passejar per fira de productes silvestres i varietats tradicionals oblidades, amb una setantena de parades de productes ecològics, de proximitat i sostenibles; hi haurà tastos i degustacions, tallers i píndoles per a adults i per a tota la família (elaboració de gel d’espígol o caramels amb plantes silvestres, d’estampació, farmaciola natural, etc.), i també s’instalarà un escenari amb espectacles de teatre i conta-contes infantils. Com a novetat d’aquesta edició, s’ha afegit una gimcana silvestre durant tot el dia.

També s’han programat un cicle amb 27 xerrades a càrrec d’experts i entitats, que debatran sobre qüestions genèriques i també presentaran experiències pràctiques, i sis sortides etnobotàniques per descobrir les plantes útils que tenim molt a prop però que sovint passen desapercebudes. El programa es completa amb un cicle de concerts, amb artistes com l’acordionista Pere Romaní, els manresans Groovin Cat o el grup de folk de Vilafranca del Penedès Filibusters, que tancaran la jornada..

L’acte central de la jornada serà el dinar silvestre, on les plantes espontànies són les protagonistes. Els comensals podran tastar elaboracions com crema d’ortigues, verdolaga encurtida, saltejat de verdures amb llegum i mostassa de ravenissa, patata rostida amb mató i llentiscle o cruixent d’achillea i, com a colofó, un pastís del desè aniversari. Una proposta molt saborosa amb la qual Eixarcolant  vol demostrar que aquestes plantes silvestres poden ser tan nutritives, saludables i atractives com les fruites i les verdures que consumim habitualment.

Podeu consultar tot el programa en aquest enllaç.

Cinema etnobotànic i agroecològic

Paral·lelament, es podrà gaudir del 3er cicle de Cinema Etnobotànic i Agroecològic, dedicat enguany a les Històries de camps, plats i mercats. La proposta, que forma part de la 15a Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, ha programat més de quaranta passis gratuïts en una setantena de poblacions d’arreu dels Països Catalans i Andorra, des de l’estiu fins al desembre. Entre les produccions d’enguany, en trobem moltes de catalanes, però també de la resta d’Espanya i de països com el Regne Unit, França, Suècia, Eslovàquia, Argentina o Perú, a més d’algunes col·laboracions: Àfrica de l’Oest i Suïssa, Espanya i Panamà, Espanya i Senegal o Itàlia i Paraguai. En el web de la Mostra es donaran a conèixer les dates i les poblacions dels passis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa