Tornaveu
Consens de Barcelona: com avançar cap a un món habitable per a tothom

El Consens de Barcelona és una crida a un compromís ciutadà per a endegar transicions transformadores en el proper decenni, a partir de la lliure tria d’alguns dels objectius comuns acordats, que cadascú consideri prioritaris.

Ens trobem en un procés de canvi mundial on els ciutadans d’arreu del món busquem respostes a la crisi global i volem actuar per a fer un món habitable per a tothom.

Mentrestant, el consens governant, en comptes de finançar amb 50.000 milions de dòlars la reducció de la pobresa, pactada com un dels Objectius del Mil·lenni, ha dedicat 50 vegades més a salvar als bancs especuladors perquè «són massa grans per deixar-los caure», contradient així la seva pròpia doctrina neoliberal que el mercat s’autoregula i que els governs no hi han d’intervenir. Els ‘rescatadors’ empobrits es veuen ara encalçats per les institucions financeres que, a través d’agències de qualificació de dubtosa objectivitat, porten l’especulació al màxim.

Estem indignats. La situació del món és inacceptable: és estructuralment violenta, injusta i insostenible. Els valors, els models i els gestors actuals no són capaços de redreçar la situació. La ciutadania activa i les comunitats tenim la capacitat i la responsabilitat d’actuar. És l’hora de concertar una gran transició a nivell planetari per a fer un món on totes les persones mereixem una vida digna, pel simple fet de ser persones.

Per a avançar cap a un món habitable per a tothom, l’objectiu prioritari que ha de guiar totes les decisions és aconseguir que el 100 % de la població mundial disposi dels recursos adequats per a la cobertura sostenible de les seves necessitats—començant per les més bàsiques—i tenint en compte que habitem un món viu i finit.

El Compromís per un món habitable per a tothom ens convida a la concertació d’un nou contracte social entre les societats, els governs i les empreses. Un nou contracte per a acordar i posar en marxa transicions: amb acords vinculants, dotats dels recursos necessaris i amb agendes d’acció ben definides, que serveixin per a incentivar relacions locals, nacionals i internacionals més justes, pacífiques i sostenibles, favorables a la població mundial i a la vida al planeta.

El Consens de Barcelona fa una crida a cada persona i a cada comunitat de cada país, a assumir lliurement i conscientment aquest compromís de posar en marxa o participar en un Pla de Transició en el seu àmbit (barri, poble, organització, sector etc.) indicant els objectius, els mitjans i els terminis de realització.

Nova – Centre per a la Innovació Social des de l’any 2009 ha iniciat aquest procés per a intentar articular un consens sobre alternatives concretes al consens dominant. Davant la crisi global provocada per un model socioeconòmic caduc, es planteja la necessitat de donar la paraula als que fins ara no s’han tingut en compte. Aprofitant les possibilitats de comunicació i deliberació que ofereix internet, 250 persones,** amb paritat de gènere i proporcionals a la població de cada regió del món (180 d’Àsia, 46 d’Àfrica, 42 d’Amèrica, 32 d’Europa i 2 d’Oceania) han estat aportant solucions per a fer front als grans poders actuals a escala mundial: polític, energètic, econòmic, cultural, mediàtic… 250 intel·lectuals, pensadors i líders de diferents moviments socials, que han deliberat conjuntament durant l’any 2010.

L’esborrany del compromís, presentat al Fòrum Mundial Social de Dakar 2011, estableix nou transicions amb 68 objectius per a fer front a la situació d’emergència actual, per a avançar en la democràcia participativa, en la sostenibilitat ambiental, vers una economia social i sostenible, cap a un sistema financer no especulatiu, a una societat del coneixement compartit, a un món sense guerres ni violència, a una mundialització equitativa i vers una governabilitat mundial.

La Trobada de Barcelona, de l’1 al 3 de maig, reunirà trenta dels participants més actius d’arreu del món per a aprovar un nou consens social global i definir accions transformadores per als propers anys.

El Consens es presentarà el dia 3 de maig a l’Ajuntament de Barcelona i serà el punt culminant del procés deliberatiu iniciat fa dos anys. L’acte s’iniciarà amb una actuació castellera «Fer pinya per un món habitable per a tothom» amb els Castellers del Poble Sec a la plaça Sant Jaume. Representants de nou regions del món cridaran a emprendre diferents transicions cap a un «Un món habitable per a tothom». Xavier Ribalta clourà l’acte cantant La ciutat llunyana de Màrius Torres.

El Consens de Barcelona, a més, obre la possibilitat d’aportar fins al 18 d’abril propostes per a la innovació en els models socioeconòmics. La millor rebrà una beca de 20.000 € per a poder-la desenvolupar. El veredicte del Premi d’Innovació Socioeconòmica també es farà púbic el 3 de maig.

El procés és obert a la participació activa de qualsevol persona o organització que vulgui elaborar i executar el seu Pla de Transició per a avançar en algun dels 68 objectius compartits que el Consens proposa. Cadascú pot:
• Llegir la Declaració i escollir algun objectiu que consideri més important per a començar amb altres persones un Pla de Transició per a assolir-lo en la propera dècada.
• Plantejar a la pròpia organització que sigui una entitat col·laboradora i que proposi una Acció Comuna Transformadora (ACT!) abans del 24 de juny.
• Difondre entre amics i coneguts aquestes possibilitats d’incidència d’una ciutadania activa.

El Consens de Barcelona està Organitzat per Nova – Centre per a la Innovació Social, l’Alliance for Freedom and Dignity i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, amb la col·laboració de disset entitats més de diferents parts del món, entre elles vuit de catalanes: Ubuntu – Fòrum Mundial de Xarxes de la Societat Civil, Xarxa d’Economia Solidària, Centre d’Estudis sobre Moviments Socials – UPF, Fundació Cultura de Pau, Fundació Alfons Comín, Centre Unesco de Catalunya, Sostre Cívic, Fòrum Ciutadà de Mallorca, El Xamfrà. Té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació Internacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa