Tornaveu
Fira Mediterrània: tots els vessants de la cultura popular

Fira Mediterrània de Manresa i innovació són sinònims. La capital del Bages tornarà a albergar una mostra de les propostes més trencadores de la cultura popular. Un arsenal d’activitats bastit sobre la creença que l’exploració de nous gèneres i formats artístics és inesgotable. Aquest és el segell d’identitat de la Fira Mediterrània: sense renunciar a la representació tradicional de les expressions festives catalanes, obrir noves vies creatives. Secularitat i modernitat es donen fraternalment la mà per oferir propostes originals i atractives al públic assistent.

La inauguració de la Fira Mediterrània (6 d’octubre) resumirà els tres vèrtexs sobre els quals s’aixeca la programació del festival: tradició, innovació i participació. Frikar dance company, una companyia noruega especialista en el diàleg entre la dansa contemporània i la cultura tradicional, obrirà el certamen (19:45h). A continuació, es presentarà el projecte “cadàver exquisit”, una creació col·lectiva en la qual han participat David Carabén, Mercè Sampietro, Cabo San Roque i Toni Mira (20:00h). Tancarà la inauguració l’estrena de Mar de Fuelles, un compacte que ha reunit dos dels millors acordionistes del món: Kepa Junkera i Chango Spasiuk (21:00h).

Nous formats de la cultura popular

La música és un gran instrument per vehicular propostes “teòricament” incompatibles. Enric Montefusco presentarà Tata Mala, un espectacle de teatre musical que compta amb la participació dels Falcons de Barcelona i destacats artistes d’avantguarda, com ara Los Corderos o Sònia Gómez. La coreògrafa senienca repetirà presència, juntament amb Roberto Oliván, en el retrobament d’Esvorell a la Fira Mediterrània. Un trio talentós per delectar el públic amb un espectacle que combinarà dansa contemporània i dansa popular catalana.

Clara Peya i Guillem Albà són dos joves artistes que ompliran d’elogis les seccions de cultura dels mitjans catalans. Junts han creat, dirigeixen i representen Pluja, una obra intimista on la dansa, els titelles, l’humor i les melodies de piano dialoguen entre elles. Les obres de Peya i Albà es caracteritzen per transmetre una sensibilitat contagiosa.

Dansa i música tornaran a trobar-se de la mà de la Cobla Catalana de Sons Essencials, que presentarà el treball Aloja en col·laboració amb l’Agrupament d’Esbarts Dansaires. Una simbiosi que s’endevina molt profitosa per recuperar les danses típicament catalanes (contrapàs, ball pla, rumba i jota) i traslladar-les en els àmbits més festius, on hi té una presència escassa.

La Fira Mediterrània és una plataforma ideal per presentar col·laboracions musicals vinculades a l’arrel tradicional. Manresa presenciarà l’estrena de parelles musicals inèdites: el pianista Marco Mezquida s’ha aliat amb el guitarrista flamenc Juan Gómez Chicuelo; Carles Belda i Carles Sanjosé s’han unit per musicar les cançons tradicionals rescatades pel projecte Càntut; l’orquestra de percussió ibèrica Coetus inaugura nova etapa amb el cantant valencià Carles Dènia; l’orquestra valencià ASPENCAT reforçarà la seva instrumentació amb la presència de vint músics de l’orquestra de cambra bagenca Camerata Bacasis; altres propostes que es podran descobrir a la Fira són els nous projectes de Rosalia i Raül Fernández Refree, el tenorista Jordi Molina i la pianista mallorquina Joana Gomila.

El Patrimoni Immaterial Català a la Fira

Manresa se singularitza per fomentar el vessant artístic de la cultura popular, però no oblida l’àmbit patrimonial i comunitari inherent a les expressions seculars presents a tot Catalunya. Entre altres, els Xicots de Vilafranca, la Banda d’Esparraguera, l’Esbart Marboleny de Les Preses i catifaires d’arreu del país, representaran les expressions tradicionals. Cervera prendrà el relleu de Vilafranca com a municipi convidat a presentar els elements festius de la seva terra. Per celebrar la declaració de les falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (2015), la Fira Mediterrània acollirà l’exposició “Les festes de foc al Pirineu”.

Seguint aquesta línia, es reivindicarà un aspecte del patrimoni immaterial català sovint relegat a un segon pla: el joc. La companyia Tombs Creatius, especialitzada en jocs de carrer, s’instal·larà a la Plaça Major de Manresa per recrear Xics del Xurrat, una representació dels elements vivencials del món casteller. En el mateix escenari, els nens tindran l’oportunitat de jugar a un dels jocs més emblemàtics i arrelats a la nostra geografia: la cucanya.

La cultura popular serà un leitmotiv present en la Fira Mediterrània fins al darrer instant. La cloenda recuperarà Tempesta esvaïda, una comèdia lírica en tres actes composta per Joaquim Serra amb text de Carme Montoriol. La interpretació de l’obra anirà a càrrec de l’Orquestra Camera Musicae, el cor Lieder Càmera, així com solistes destacats com ara Anna Alàs, Toni Marsol i Helena Copons.

Podeu consultar totes les activitats de cultura popular de la Fira Mediterrània de Manresa seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa