Tornaveu
Catalunya, país convidat a l’Smithsonian Festival de Washington el 2018
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha tancat avui a Washington (Estats Units) un acord perquè Catalunya sigui el país convidat a l’edició de l’any 2018 de l’Smithsonian Folklife Festival, que té lloc anualment a la capital nord-americana. Aquest esdeveniment està considerat com el festival de patrimoni cultural immaterial més important que se celebra arreu del món.
El conseller Vila ha signat l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Smithsonian Institution amb l’objectiu d’elaborar un programa per presentar les tradicions populars i el patrimoni cultural immaterial de Catalunya al festival a l’edició de 2018.
Vila ha assenyalat que el festival és un extraordinari aparador de les cultures del món i la presència catalana suposarà una finestra d’oportunitat, tant per donar a conèixer el seu potent sector cultural com per a tendir ponts amb els EUA en àmbits com el polític o l’econòmic”.
L’objectiu de la Generalitat de Catalunya amb la seva participació en aquest esdeveniment, és mostrar el patrimoni popular i cultural del país de manera precisa a un públic ampli als Estats Units, així com fomentar el coneixement i la comprensió del poble català, la seva cultura i la seva història per preservar així el patrimoni i els recursos culturals de Catalunya.
La participació catalana tindrà com a lema Catalunya: tradició i creació des de la Mediterrània i el disseny de la presència es basarà en el triangle tradició, innovació i participació. Els àmbits de les diferents manifestacions seran la gastronomia, el patrimoni festiu, l’artesania, la música, la dansa i les tradicions, així com les arts plàstiques i visuals. Aquestes realitats s’explicaran, durant dues setmanes, a través d’espectacles, tallers, conferències i demostracions.
El conseller Santi Vila ha manifestat que la participació de Catalunya a l’Smithsonian Festival parteix de “la voluntat de projectar els valors que sintetitzen el passat, el present i el futur d’una societat que ha fet punta de llança de la llibertat creativa, del seu caràcter plenament mediterrani i de la gran dimensió comunitària i participativa de la cultura tradicional”.
La presència de Catalunya al festival s’articularà al voltant dels eixos següents: una mostra de música i dansa; una mostra festiva de les tradicions catalanes; i exposicions, conferències i debats sobre la cultura catalana, incloent llengua, literatura, música, dansa, arts plàstiques, festes i tradicions, cuina i artesania.
Més d’un milió de visitants en deu dies
L’Smithsonian Folklife Festival se celebra cada any al National Mall de Washington DC durant deu dies entre juny i juliol. L’edició d’aquest any s’ha inaugurat precisament avui dimecres. El Festival és l’esdeveniment cultural anual més gran de la capital dels Estats Units i alhora té un gran impacte i retorn en el país que hi és representat. Aplega més d’un milió de visitants, la majoria turistes dels mateixos EUA, i la premsa nord-americana se’n fa també ampli ressò.
L’entitat organitzadora d’aquest gran esdeveniment és l’Smithsonian Institution, creada el 1864 i considerada el “museu nacional” dels EUA, ja que és el complex de museus i recerca més gran del món: 19 museus, el zoo nacional i 9 centres de recerca aplegats en el Center for Folklife and Cultural Heritage. Aquest centre, dedicat al patrimoni cultural immaterial, té com a missió la recerca, divulgació i preservació d’aquest patrimoni, tant dels EEUU com d’arreu del món, a través de publicacions, exposicions, simposis, documentals i vídeos, material didàctic… A banda d’això té dos grans programes: el mateix festival i l’Smithsonian Folways Recordings, un segell discogràfic propi de música d’arrel tradicional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa