Tornaveu
Club Integral de Muntanya: “Prepara un cap de setmana i gaudeix dels altres 51″

El Club Integral de Muntanya (CIM) és una agrupació valenciana formada per amics i amants de la natura que desenvolupa interessants activitats esportives d’acord amb un model d’autogestió.

Què és el CIM i qui en forma part?

El CIM, Club Integral de Muntanya, pretén ser un grup d’amigues i amics amants de les activitats esportives a la natura, com ara el muntanyisme, l’escalada, l’esquí de pista i de travessa, el senderisme, el ciclisme i, fins i tot, el submarinisme, que entén l’entorn natural com un medi a respectar i del qual gaudir en tota la seua integritat, per a la plena realització com a éssers humans.

Complementàriament, organitzem xarrades relacionades directament o indirecta amb les activitats que realitzem, així com projeccions audiovisuals de les nostres eixides.

Tot això des del convenciment que l’autogestió és un model aplicable: el bon funcionament del club passa per la implicació i la participació de totes les persones que hi formen part, i que es pot aconseguir mitjançant la col·laboració mútua, sense cap retribució econòmica. La nostra filosofia principal és “prepara un cap de setmana i gaudeix dels altres 51”.

Qualsevol persona pot participar-hi sense necessitat de ser soci; el fet de ser socis és una qüestió personal de participació i compromís amb aquest objectiu

Com podríeu ser definits: associació, col·lectiu, agrupació…?

Ens considerem un grapat de persones afins, agrupades a través de la figura de club de muntanya pertanyent a la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada.

En quines circumstàncies vau aparèixer i quan?

Corria l’any 1994 quan un grup de persones, 10 en concret, decebudes amb el canvi d’actitud del que havia estat fins a eixe moment el seu club, varen pensar a crear un club de muntanya basat en la col·laboració mútua i sense ànim de lucre de tots els seus socis.

Heu aconseguit els vostres objectius?

SÍ; des de 1994, gairebé tots els caps de setmana hem realitzat activitats en les diferents disciplines esportives esmentades més amunt.

Quins són els vostres objectius?

Inicialment, com ja hem comentat més amunt, gaudir de la muntanya amb la gent que estimen. Vint anys després, continuem amb aquest objectiu, però la nostra realitat ha variat, la mitjana d’edat de sòcies i socis és alta i molts de nosaltres tenim filles i fills que han après a estimar la muntanya i les activitats que hi practiquem. Així, hem iniciat el projecte CIMjove, amb el qual pretenem crear les condicions adients per tal que les noves generacions puguen integrar-se dins del CIM.

Teniu relació amb altres associacions i col·lectius?

A través dels nostres socis, hem realitzat diferents activitats conjuntament amb altres clubs del País Valencià i de l’Estat espanyol, participant tant en activitats organitzades conjuntament com en competicions organitzades per altres entitats dins del calendari de les federacions territorials.

On teniu la seu?

Coherentment amb la filosofia del club de no tenir despeses fixes per evitar als nostres socis quotes anuals elevades (actualment 15 €), el CIM no té una seu física en propietat. Sempre hem utilitzat locals cedits gratuïtament, bé per particulars (els primers anys), bé per organismes oficials a través de l’Ajuntament i la Federació (Centre de l’Esport, Complex cultural esportiu de la Petxina) per utilitzar de forma periòdica (dijous a la vesprada), tot i que en els últims anys, per temes de subcontractes municipals i a causa de la pèssima gestió dels recursos públics de l’anterior equip en el govern, ens hem vist obligats a abonar un cost bonificat en concepte de lloguer, amb una important reducció del nostre minse capital.

Per contra, vàrem ser pioners en el mon virtual, on tenim la nostra web des dels inicis de l’aparició d’Internet.

Quin tipus d’activitats habituals hi realitzeu?

Totes aquelles relacionades amb la muntanya, coordinades de manera altruista per qualsevol dels seus socis o sòcies, compartint amb la resta els seus coneixements. Hi ha propostes molt variades i que no es cenyeixen exclusivament a l’àmbit esportiu.

Així, hi ha eixides de major exigència tècnica als Pirineus o als Alps, a l’àmbit de l’alta muntanya (fins i tot expedicions a les grans serralades del món: Himàlaia, Karakorum, Pamir, Tian Shan, Andes) o de l’esquí de travessa, coordinades per persones molt rellevants del muntanyisme valencià, alhora que eixides de senderisme amb diversos nivells d’esforç i dificultat; amb explicacions geològiques o botàniques; de caire micològic; eixides de descens de barrancs o de submarinisme.

A més, els dijous, complementant les activitats esportives, organitzem xerrades d’utilització del GPS, d’orientació, de seguretat en muntanya, sobre riscs d’allaus, etc., i, fins i tot, hem tingut xerrades de vida saludable, alimentació, tast de vins, etc.

Quins són els problemes amb què heu d’enfrontar-vos habitualment?

Els de coordinació de les eixides, especialment en aquelles que requereixen fer reserves amb una gran antelació.

Quina és l’actitud dels organismes oficials amb vosaltres?

Per part de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada rebem una atenció formal correcta, que no va mes enllà de l’expedició de les targetes federatives i la informació sobre el calendari d’activitats per ella organitzades, ja que després d’alguna iniciativa inicial, vam decidir no implicar-nos en l’organització de la federació.

Demaneu ajuts oficials? Per què?

De manera general no. Procurem que les activitats siguen al menor cost possible i que les eixides s’autofinancen, evitant tot allò que puga generar despeses generals al Club.

Tanmateix, de manera puntual, hem demanat subvencions tant a la Federació com a l’Ajuntament de València, en les grans expedicions en què han participat membres del CIM.

Després del temps que hi dugueu, quines conclusions podríeu extraure’n?

Que des dels inicis l’experiència és molt gratificant, tant des del punt de vista esportiu com des del projecte d’autogestió.

Com a part menys positiva, tal vegada comentar que els primers anys es dia “on anem?” i els últims anys es diu més “amb qui anem?”

Veieu el futur en positiu? Per què?

Sí, ja que la participació i el compromís és una qüestió merament personal i no professional.

D’altra banda, creiem que la iniciativa CIMjove donarà al CIM el recanvi generacional per tal que el projecte es perpetue més enllà dels seus fundadors i fundadores.

Què és exactament CIM x NEPAL?

Un projecte de col·laboració amb les víctimes del terratrèmol del Nepal, consistent en la recollida de fons per a ajudar la població de Haku, del districte de Rasuwa, a més de 2000 metres daltura, una població disseminada que va quedar devastada. El seus habitants són de l’ètnia Tamang, es tracta de 718 famílies (al voltant de 3.200 persones) que ho han perdut pràcticament tot: familiars (més de 60 persones van perdre la vida), cases, terres, cultius… tot va quedar enterrat sota l’allau de pedres i terra a causa del terratrèmol.

Més informació de lajuda la podeu trobar a la pàgina web del Club, fent clic aquí, des d’on intentem mantindre la informació, l’esperança i la col·laboració solidària oberta per aquesta població Nepalesa.

Com contactar amb vosaltres?

Mitjançant la nostra pàgina web, tot i que la millor manera de conèixer-nos és participar en alguna de les nostres activitats esportives o culturals. Com hem comentat al principi, no cal pertànyer al club per participar en les seues activitats.

Què és el Foro CIM?

Un fòrum, com el seu nom indica, dels socis i simpatitzants, amb comentaris, propostes, crides d’atenció, notícies, actes i altres observacions d’interès per a tothom.

Pepa Úbeda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa