Reportatge

L’Espona, centre de la dansa nacional catalana

Alcaldessa de Rubí. Diputada-delegada de Cultura Popular de la Diputació de Barcelona.

Rubí serà, en un futur proper, la capital catalana de la dansa. És una gran notícia per als rubinencs en particular i per a tots els catalans i catalanes en general.

L’Ajuntament de Rubí, amb la col·laboració estreta de l’Esbart Dansaire de Rubí, lidera la creació del Centre de Dansa Nacional Catalana, un espai que contribuirà a la divulgació dels valors positius de la cultura popular i tradicional catalana. Disposarà dels recursos suficients perquè les entitats i els agents vinculats a la cultura puguin desenvolupar i experimentar noves fórmules imaginatives per a la promoció i difusió de la dansa d’arrel tradicional.

Aquest nou centre serà un espai obert, viu, útil, dinàmic, ampli i participatiu, integrat a la ciutat, a la comarca i a Catalunya, on s’endegaran accions de formació per a l’aprenentatge. I és que és vital que les noves generacions creixin coneixent les seves arrels i els valors de la dansa, un clar element d’identitat nacional.

El fet que s’hagi escollit Rubí per a ubicar aquest nou equipament em fa sentir especialment orgullosa i ha de ser-ho també per a tots els rubinencs i les rubinenques.

Un dels motius que han fet pensar que Rubí era l’emplaçament ideal per a acollir el Centre de Dansa Nacional Catalana ha estat l’existència a la nostra localitat d’un dels esbarts més consolidats i amb més prestigi del país: l'Esbart Dansaire de Rubí, una important peça d'identitat per a la ciutat. De fet, aquesta entitat sempre s'ha caracteritzat per la qualitat i la innovació de les seves creacions, així com per la voluntat de convertir el municipi en un referent nacional de la dansa tradicional.

El futur centre tindrà la seva seu a l'edifici Espona, una antiga fàbrica tèxtil que s’ha convertit en la ubicació idònia per la seva titularitat municipal, els accessos, la proximitat i, sobretot, per la bona comunicació amb les estacions de tren de RENFE i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

La decisió de convertir aquest espai en la seu del nou Centre de Dansa Nacional Catalana respon a la voluntat del govern municipal de mantenir el llegat industrial, tan característic de la nostra ciutat. Amb la remodelació de l’antiga fàbrica Espona recuperem un edifici que va ser cabdal en el desenvolupament econòmic de la ciutat, i que continuarà sent cabdal en el desenvolupament cultural. Una voluntat que hem repetit a altres espais de la ciutat i que ha fet que una de les fàbriques que durant la dècada dels seixanta acollia 2.000 treballadors, l’empresa JOSA, sigui des de fa unes setmanes la segona Biblioteca més gran de Catalunya.

Estic convençuda que el futur Centre de Dansa Nacional Catalana aconseguirà ser un punt de referència a tot Catalunya per la seva qualitat, autenticitat i exigència.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article