Reportatge

El teatre a València, tocat de mort

El portal del sector de la cultura www.cultura21.cat es feia ressò el passat 9 de gener d’una iniciativa impulsada per les sis principals associacions que representen el sector professional de les arts escèniques del País Valencià. El col·lectiu, integrat per l’Associació Valenciana d’Empresaris de Dansa (AVED), l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), l’Associació Valenciana d’Empresaris de Teatre i Circ (AVETID), l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), l’Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV) i la Federació d’Espais Teatrals Independents (FETI), denuncia que les retallades i el retard en els pagaments per part de l’Ajuntament de València posen en perill la “sostenibilitat” del sector i s’encaminen cap al “desmantellament accelerat” del seu teixit.

Com informa Cultura21, la retallada en ajuts per part del govern de Rita Barberá és propera al 60% en els darrers dos anys. Les entitats consideren “injustificable” el retard en el pagament de les subvencions municipals del 2011 publicades el passat 7 de desembre, cosa que ha obligat “molts agents i professionals a treballar sense saber del que finalment disposarien”.

Els treballadors de les arts escèniques valencianes manifesten també la “incertesa” i “inseguretat” amb què viu el sector per la “falta de concreció” de la Diputació de València pel que fa al futur del Servei d’Assistència i Recursos Culturals (SARC), l’ens que fa d’intermediari entre artistes i ajuntaments, i que es fa càrrec de part del finançament de les seves contractacions. En aquest sentit, denuncien que encara s’està a l’espera de la resolució de la xarxa de compres, pendent des del maig de 2011.

Cultura 21 explica que les sis associacions de professionals del teatre, dansa i circ asseguren ser conscients de la “gravetat” de la crisi, però demanen que les retallades siguin “moderades” i “equilibrades”. Per aquest motiu sol·liciten que es consulti amb el sector la manera de trobar “fórmules de compensació” perquè el teixit cultural existent no quedi desmantellat. Aquestes fórmules, apunten, anirien en la línia d’implementar “noves idees” en la gestió que caminin cap a “la racionalització dels recursos, afavoreixin el fet de compartir-los i vinculin la creació amb el territori i la ciutadania”.

Les principals associacions de les arts escèniques asseguren que ara és “més necessari que mai” seguir tenint una línia estratègica sobre el què s’ha de fer i com donar suport el sector, a més de “redirigir” alguns objectius de les polítiques culturals cap al treball de base amb creadors i treballadors culturals. En aquest sentit, demanen a les administracions implicades que “dialoguin i consensuïn” amb el sector les polítiques i estratègies a seguir.
 

Comentaris

David Cornellà
1.

No us preocupeu. Sempre podreu anar al teatre a veure un dels molts musicals infumables en castellà que us vindran de Madrid.

Comenta aquest article