Reportatge

El fons editorial de Via Fora!!, ja es pot consultar

A la pàgina web de l'ENS, a l'apartat d'edicions, està penjat tot el fons editorial de Via Fora!! - Revista per a la gent culturalment activa, publicació de periodicitat trimestral, editada per l'associació ENLLAÇ - promotora de cultura popular. Se'n van arribar a editar seixanta sis números, entre els anys 1984 i 2001, i el seu fons editorial arriba als 945 articles i referències.

Es va especialitzar de bon començament en temes com ara la cultura popular o la sociocultura. Ben aviat, però, va ampliar la temàtica a d'altres camps: desenvolupament, cooperativisme, salut, nous moviments socials, interculturalitat, política, sociologia...

Des del primer moment, Via Fora!! va tenir una ferma voluntat d'internacionalització. Per això, a més de comptar amb col·laboradors i col·laboradores d'arreu del món, cada article presentava un resum en esperanto i en anglès. A més, com a particular declaració d'intencions, el peculiar format de la revista (23,5 x 15 cm) s'inspirava en la Biblioteca de treball, del mestre Célestin Freinet.

La revista es nodria bàsicament de dues fonts: els articles encarregats directament a especialistes i els articles traduïts d'altres revistes semblants d'arreu del món, amb les que Via Fora!! mantenia una relació d'intercanvi. A cada número també s'entrevistava alguna persona de prestigi dins el seu àmbit.

Això va permetre la col·laboració de gent com ara Samir Amin, Rudolf Bahro, Claudi Balaguer, Ramon Barnils, Keith Buchanan, Fritjof Capra, Gabriela Castellanos, Rafael Castellanos, Denis Clerc, Pasquale Colicchio, Fèlix Cucurull, Josep Dalmau, Max Delespesse, Marc Dueñas, Gustavo Esteva, Francesc Ferrer i Gironès, Xavier Filella, Malread Corrigan Maguire, Octavi Santiago Cucurella, Fullat, John Jonan Fernández, Kenneth Galbraith, Eduardo Galeano, Xavier Garcia, Xavier Giró, Ivan Illich, Leopold Kohr, Eneko Landaburu, Sophia Mappa, Agustí Nicolau, Josep Maria Lozano, Russell Means, Rigoberta Menchú Tum, Assumpció Maresma, Jesús Moncada, Edgar Morin, Bienve Moya, Joaquim Novella, Martí Olivella, Salvador Palomar, Raimon Pànikkar, Fernando Pindado, Tom Porter, Josep Puig, Joan Rendé, Grimaldo Renfigo, Wolfgang Sachs, Vendama Shiva, Isabel-Clara Simó, Josep Maria Terricabras, Tísner, Ferran Torrent, Joan Manuel Tresserras, Jordi Vila-Abadal i Vilaplana, Eduard Viñamata, Xavier Tudela, Robert Vachon o Lluís Maria Xirinacs.
Entre les persones entrevistades destaquen Víctor Aierdi, Maria Àngels Anglada, Aureli Argemí, Àngel Castiñeira, Agustí Chalaux, Teresa Codina, Marià Corbí, Lluís Duch, Gustavo Esteva, Jordi Fàbregues, Isidre Grau, Cândido Grzybowski, Octavi Fullat, Emil Herbolzeimer, Dolores Juliano, Joan Armand de Fluvià, Joan Martínez Alier, Lorenzo Muelas, Raimon Pànikkar, John Papworth, Adolfo Pérez Esquivel, Gustavo Marin, Fèlix Martí, Joan-Francesc Mira, Toni Puig, Teresa Rebull, Ramiro Reynaga, Jean Robert, Victòria Sau, Vicent Torrent o Tomás R. Villasante.

Es distribuïa mitjançant subscripció i intercanvi. Va arribar a tenir sis-cents subscriptors i a intercanviar-se amb més de trenta publicacions nacionals i internacionals. Va ser membre de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC).

L'any 2010 es va digitalitzar tota la col·lecció de Via Fora!! i l'any 2011 es va cedir, entre d'altres entitats i institucions, a l'Ens de Comunicació Associativa, organització de tercer nivell, perquè, atesa la coincidència d'objectius i la seva connexió amb el món associatiu cultural català, en fes difusió a través de la seva web. Així es preserva un material que si, d'una banda, és testimoni d'una època caracteritzada per la defensa del treball voluntari i de l'associacionisme com a eina d'acció social i cultural, també, d'una altra, és radicalment actual en molts dels temes tractats.

En les properes setmanes es podrà consultar i fer una cerca per autor, temàtica, títol i número de Via Fora!! editat.


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article