Reportatge

Castaño: un lluitador per Catalunya

Ex diputat al Congrès i al Parlament català.

La Pilar Porcel i Omar ha escrit la biografia d’en Josep Castaño i Colomer publicada a Editorial Impuls a l’Acció Social, en la seva col·lecció: Llibres a Punt.

Josep Castaño, era una d’aquelles persones que han treballat per fer de Catalunya un país lliure, integrador, democràtic i modern, on tothom es trobi bé i pugui desenvolupar els seus projectes de vida per a ells i la seva família.

Era un home com tants i tants d’altres, que han dedicat molts anys de la seva vida a treballar per al seu país, sense demanar res a canvi, ni notorietat, ni béns materials, ni honors personals, i sense els quals la Democràcia no hauria arribat al nostre país de la forma pacifica com hi va arribar.

Vaig tenir la sort de conèixer Castaño pels anys 53/54. Va aparèixer un bon dia pel meu barri ( el suburbi del Somorrostro) acompanyant joves de les escoles de la Bonanova, que donaven classes nocturnes als nois i noies de les barraques. Es va presentar com un jove treballador que vivia en una porteria amb la seva mare, vídua. La seva intensió era ajudar-nos als joves del barri a fer un grup d’amistat que ens pogués ajudar en aquells problemes propis de les nostres condicions de vida en el barri en el treball, i va ser així com va fer un grup de la JOC (Joventut Obrera Catòlica); vàrem crear una biblioteca amb llibres com ara “El Coraje de Vivir”, “El Alma de un militante Jocista””El movimiento obrero” de Mn. Ancel, Bisbe Obrer Francès i molts d’altres de caràcter obrerista i contingut cristià. Cada setmana fèiem una reunió en la que ens ajudava a reflexionar sobre la vida del treball (tots érem aprenents d’oficis manuals), ens ajudava a prendre decisions, sobre els temes que plantejàvem, però ell no les prenia, planificàvem excursions i acampades per conèixer pobles de Catalunya, visitàvem museus de Barcelona i fins i tot varem fer un equip de futbol.

Em va introduir en el món de la JOC de Barcelona i Catalunya, vàrem conviure durant molts anys en aquest moviment i més tard en la vida política a través de CDC i ja no varem perdre el contacte al llarg de molts anys, fins que, per desgràcia ens va deixar.

La Pilar fa un recorregut de la seva vida i les diferents activitats que va desenvolupar al llarg dels molts anys de militància en la JOC,en l’Editorial Nova Terra, la Llibreria de Llúria 7, el ICESB, Roca i Galès, CDC etc..

Castaño era molt conscient que l’emancipació de la classe obrera havia de venir per la pròpia lluita i l’esforç i el desitj de superació personal i col·lectiva dels propis obrers, en aquest cas dels joves obrers, entre els que ells es trobava.
Va ser per aquesta raó que aconsellava de llegir sempre que es pogués, i va convèncer uns companys de tirar endavant una llibreria al carrer Llúria nº 7, que es va conèixer sempre com a la “llibreria de la JOC de Lauria 7”.

En aquesta Llibreria podies trobar molts textos de pensament sociocristià, socialdemòcrata i en general de pensament cristià progressista de qualsevol país Europeu, especialment d'autors francesos. Amb molta cautela i secretisme, també podies trobar llibres editats per “Ruedo Ibérico”,editorial clandestina situada a França, en la que col·laboraven personatges de Catalunya com el desaparegut Josep Benet i d’altres, i en la que editaven llibres com ara “El Laberinto Español” de Gerald Breman, o “La Guerra Civil española” de Hugh Thomas i molts d’altres que a Barcelona corrien de mà en mà, com a element de difusió de les atrocitats dels franquisme durant i després de la Guerra.

Més tard en J.Castaño, junt amb M Juncadella, Josep Espinàs, Josep Artigal, Josep Comas, Joan Carrera ( més tard Bisbe de Barcelona) Antoni Munné i Josep Verdura, varen crear l’Editorial Nova Terra, la primera editorial que en ple franquisme va ser dirigida per obrers de forma altruista i amb vocació de fer oposició al règim del Dictador.

L'Editorial, responia a la necessitat de posar a l’abast dels treballadors, en general, i dels Jocistes en particular, textos de reflexió sobre el pensament de la Doctrina Social Catòlica i d’altres realitats del pensament social i socialdemòcrata.

Castaño, tal com ens explica l’autora de la seva biografia, va tenir un paper molt notable en la vida de l'Editorial, fins al moment que es va haver de tancar, després de fer una immensa tasca de publicacions importantíssimes i de fer-se un bon nom entre tots els que treballaven en la clandestinitats a favor de la desaparició de la dictadura, i desgraciadament també després de diverses crisis internes entre els membres del comitè de direcció, la pressió de la censura, el segrest de llibres per obra de la Llei Fraga i a causa de l'absoluta manca de recursos econòmics.

Josep va ser un dels gran especialistes en temes de cooperativisme, va ser nomenat Director General de Cooperativisme en el primer Govern del President Pujol. Va col·laborar en la Fundació Roca i Galès i va escriure molts llibres sobre diferents temes de cooperativisme.

La seva empremta va ser també important, en d’altres institucions en les que va participar, com ara l’ICESB, o Convergència Democràtica, partit en el que va tenir diferents responsabilitats, sempre dins el sector dels treballadors i el cooperativisme.

Hem de felicitar la Pilar i els editors per l’encert de la publicació d’aquesta biografia d’un home entregat a la lluita per l'emancipació de la classe obrera i la construcció del seu país.
 

Comentaris

LLuis M Barberà del vallès
2.

Moltes son les hores compartides amb en Josep Castaño, gràcies al cooperativisme, de veritat amb homes com ell el món seria diferent. Gràcies a la Pilar, amb qui també hem compartit estones, per altres temes, per haver escrit un llibre d'aquest bon amic.

Lluís G. Mujal Barcelona
1.
Un bon llibre que feia falta que algú el fes i es comentés sobre ell, aspecte que ha fet molt bé l' Hinojosa.

El Josep sempre va estar al peu del canó per Catalunya, la cultura, el cooperativisme i el món obrer...

Llàstima també que per partidisme, va ser canviat de la seva tasca dins del cooperativisme de la Generalitat, ell mai hagués fet una actuació així, ja que sempre estava disposat a treballar per les causes del país, encara recordo que com fundador de CDC, vam pujar plegats amb l'aeri de Montserrat el 74, quan es va fundar el partit, aprofitant que el Barça celebrava el 75è aniversari; en aquells moments per seguretat tot s'havia d'aprofitar i va ser una bona ocasió per passar desapercebuts de la G.C.

També em queda un excel·lent record d'haver anat a veure'l amb l' Emili Julià, que havia col·laborat a Llúria, 7, pocs dies abans del seu recés i el gran estat d'ànim de com el vam trobarComenta aquest article