Reportatge

L’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana” a Santes Creus


Reflexió


El Monestir de Santes Creus acull des del 16 de juliol al 15 d’agost l'exposició 'El món agrari en les terres de parla catalana', que pretén llançar una mirada retrospectiva sobre l'activitat agrària des de finals del segle XIX fins al present i amb una visió de futur. Els horaris de visita són: de dimarts a diumenge de 10.00 h a 18.30 h.

L’exposició es presentà el diumenge 24 de juliol de 2011 a 2/4 d’una del migdia al refetor del Monestir de Santes Creus. A l’acte, organitzat pel Centre d’Estudis del Gaià, l’Ajuntament d’Aiguamúrcia, amb la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya i la Cooperativa Agrícola de Vila-rodona, hi van intervenir: Josefina Bartolí, alcaldessa d’Aiguamúrcia i Josep Santesmases, president de la CCEPC i vicepresident segon de l’IRM.

Després de la seva inauguració el 2 de març al Palau Robert de Barcelona, està programada per realitzar un llarg circuït itinerant pels territoris de parla catalana que l’ha portat a Móra la Nova, Vic, Andorra, la Seu d’Urgell i el Pont de Suert. Posteriorment, a l’estada a Santes Creus, viatjarà a Prada de Conflent, Elna, Lleida, l’Espluga de Francolí i Torroella de Montgrí.

L’exposició articulada en dotze grans plafons, pretén, mitjançant una selecció realitzada entre les quatre mil fotografies recollides entre associacions, particulars i institucions, en total cent vuitanta procedències, fer una mirada retrospectiva sobre l’activitat agrària des de finals del segle XIX fins al present, deixant la porta oberta a les perspectives de futur. Una visió transversal lligant cultura, recerca i difusió, amb territori, pagesia, producció agrària i consum alimentari. Es complementa amb un banc d’imatges obert a la consulta que s’allotja a la Memòria Digital de Catalunya i que recull el total de les fotografies.

Han realitzat el projecte la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner, amb seu a Móra la Nova, i la Fundació del Món Rural. 'El món agrari en les terres de parla catalana' ha estat comissariat per Josep Santesmases, Antoni Gavaldà, Meritxell Serret, Anna Vilaseca i Xavier del Hoyo, amb la coordinació d’Eva Garcia i la producció de M. Carme Jiménez i Francesc Viso.

Col·laboren: el Museu del a Vida Rural i la Fundació Privada Mútua Catalana. Patrocinen: Generalitat de Catalunya i l’Obra Social d’Unnim. Amb el suport de: Consell Insular de Menorca, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs, el Memorial Democràtic, la Fundació Josep Irla, la Fundació Nous Hortizons, la Fundació Roca i Galés, l’Institut d’Estudis Catalans, el Punt, Presència i l’Avui.


CONTACTES
Institut Ramon Muntaner
(M. Carme Jiménez)
Tel. 977401757 mcarme@irmu.org

Fundació del Món Rural
Tel. 973229360
fmr@fmr.cat

Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana
(Francesc Viso)
Tel. 933248585 ext. 131 ccepc@iec.cat
Josep Santesmases i Ollé
Tel. 977638104
santesmases@telefònica.net

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article