Reportatge

Els Premis BEST del 2021 reconeixen l’equitat, la resiliència i la divulgació de la cultura popular

Amics de Montornès, Botafocs i la Colla Gegantera La Patufa han estat les tres entitats guardonades

Bestiari i Imatgeria
La festa va incloure, per primera vegada, un concurs d'enceses
La festa va incloure, per primera vegada, un concurs d'enceses | Agrupació del Bestiari Festiu

La gran festa del bestiari festiu de Catalunya, el Festivitas Bestiarum, s’ha celebrat aquest dissabte 27 de novembre a Tortosa reivindicant  la paritat entre homes i dones en la cultura popular i la tornada als carrers i places després de l’aturada per la pandèmia. Organitzada per l’Agrupació del Bestiari Festiu, la festa ha aplegat prop de 350 persones de deu colles de bestiari de la província de Tarragona i del País Valencià, i ha inclòs un concurs d’enceses i una desfilada de bèsties i, com a acte principal, el lliurament dels premis BEST a la societat i a les entitats federades.

El Festivitas Bestiarum va començar al matí amb una plantada i desfilada de dracs i bèsties pels carrers i places de Tortosa, la presentació del llibre Retrobestiari i, ja a la tarda, un concurs d’enceses al Pavelló Firal. Al vespre es va celebrar la gala d’entrega dels Premis BEST, conduïda per la guionista i humorista Elisenda Carod. L’acte era des del Museu de Tortosa, però també va tenir connexions en directe amb les ciutats del Vendrell, Solsona i Igualada. En ell, es va passar el testimoni al nou ambaixador del bestiari festiu, l’estudiós de la cultura popular Jordi Cubillos.

Cinc reconeixements a la societat

Com a novetat d’aquest any, el premi a un personatge públic no s’ha entregat a una sola persona, sinó a una dona i a un home. Així ho ha explicat Mercè Ayora, vicepresidenta econòmica de l’Agrupació del Bestiari, que ha remarcat que en edicions passades havien guanyat majoritàriament homes: “Amb aquesta mesura, que és més justa, tenim paritat i les dones no es queden sense premi”.

Així doncs, el jurat ha decidit atorgar el Premi BEST a Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires, per la seva incombustible dedicació a l’àmbit de les catifes i la seva internacionalització,  i a Amadeu Carbó, per la seva altruista i revolucionària trajectòria en el camp del folklore i les tradicions.

El guardó a la iniciativa de comunicació l’ha rebut Vilaweb, per la seva voluntat d’informar en llengua catalana i la seva sensibilitat per a divulgar i informar sobre la cultura popular. El reconeixement a una iniciativa empresarial se li ha atorgat a Edicions Morera, per la passió, el rigor i la meticulositat que transmet en les seves publicacions. Finalment, el Premi BEST a l’Associacionisme cultural ha estat pel Casal del Conflent, per la seva tasca de promocionar i divulgar la llengua i la cultura tradicional catalana al bressol del Canigó.

Candidatures amb molta qualitat

Els premis a les entitats federades s’han fet esperar una mica més i han arribat amb molta expectació. Aquest any s’han presentat un total de deu candidatures, d’entre les quals han quedat tres finalistes i tres premiats.

El primer premi l’ha rebut l’Associació Amics de Montornès de la Pobla de Montornès, per l’estrena d’un curtmetratge i la presentació de la nova bèstia del seguici popular, el Gall de la Pobla. El segon premi ha recaigut en l’associació Botafocs de Castelló de la Plana, per la celebració de Sant Antoni i la Trobada de Bestiari Domèstic. Finalment, el tercer premi ha estat per la Colla Gegantera La Patufa de Llinars del Vallès per la festa '10 anys de Cultura, Festa i Tradició'.

El jurat d’enguany, a més, ha considerat que els actes que han fet les entitats al llarg del 2021 han estat molt treballats, motiu pel qual també ha volgut mencionar tres associacions finalistes. Aquest és el cas de l’Associació Cultural l’Empelt de Sant Climent de Llobregat, per l’estrena de la Porca i l’exposició “Catalunya, país de bèsties”; per l’Associació per les tradicions populars catalanes “El Serpent de Manlleu” pel 15è aniversari de la Festa del Serpent; i finalment per l’entitat Drac, Diables i Gegants de La Sagrera de Barcelona per l’activitat “La Llegenda del Drac Volador de la Sagrera”.

La importància de reconnectar amb els associats

El president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, explica que aquesta temporada ha acabat molt millor del que havia començat i que si bé la pandèmia no ha permès recuperar al 100% la normalitat, com a mínim “s’ha pogut recuperar la cultura a les places i als carrers”.

Tres aprofita un moment com aquest per encoratjar les entitats i reconèixer tot l’esforç que han fet per ser resilients en aquesta pandèmia, i ha cridat a la mobilització: “Necessitem que la gent torni a implicar-se a les entitats, als projectes culturals, i això és feina de tots”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article