Reportatge

Presentats els llibres 'Danses tradicionals del Berguedà'

El grup Berguerdana de Folklore Total va amenitzar la presentació, dissabte 23 d'octubre al Parc del Lledó de Berga

Música tradicional
L'Esbart Cadí de Bagà, a punt de ballar la Bolangera | Liliana Tomàs
L'Esbart Cadí de Bagà, a punt de ballar la Bolangera | Liliana Tomàs

L'obra Danses tradicionals del Berguedà - Recull històric, musical i coreogràfic és un treball rigorós i molt complet, dos volums signats per María del Agua Cortés, doctora en història i arqueologia, i Eloi Escútia, llicenciat en biologia i geografia. La publicació ha estat promoguda per l'Associació Cultural Berguedana de Folklore Total.

 

L'acte va ser una audició-ballada de més d'una quinzena de danses i melodies de l'esmentat recull, a càrrec del grup de músics de la Berguedana de Folklore Total, i de diverses colles de dansaires representants dels pobles on es ballen. Entre d'altres, es van poder sentir: el Ball de cascavells de l'Ametlla de Merola, el Ball de la Coca d'Espinalbet, la Dansa de Falgars, l'Espunyolet, el contrapàs o la Bolangera.

Els autors del llibre, que a la vegada actuaven com a músics, presentaren l'actuació amb explicacions detallades i comentaris relacionats amb el seu treball de recerca, mantenint així l'interès del nombrós públic, que va aplegar molta gent de tota la comarca. L'acte va fer reviure les danses dels arxius però també els més petits esbarts de casa nostra donant-los l'oportunitat de fer-se conèixer més enllà del seu poble. Al final, músics, balladors i espectadors es van acomiadar amb una bolangera col·lectiva, on hi va participar tothom. Després s'oferí un petit tastet de coca i vi bo, mentre els interessats podien consultar i adquirir el recull de danses.

Emmarcada dins la commemoració de l'Any Joan Tomàs, aquesta celebració va ser organitzada per la Berguedana de Folklore Total, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà.

Aprofitem per destacar la rellevància d'aquest treball, ja que no és només una recopilació de danses, amb la partitura musical i la coreografia, sinó que és molt més. Es tracta d'un estudi seriós i molt ben documentat, a partir de materials propis obtinguts de la recerca efectuada pels mateixos autors, però també, i sobretot, a partir de la tasca complerta ja fa més de cent anys per músics i estudiosos del folklore català, com és el cas de Joan Tomàs, Josep Maideu, Higini Anglès, Pere Feliu, entre molts d'altres. Així, cada una de les danses es presenta amb gran quantitat d’informació, com ara l'origen, la seva localització (inclou danses del Ripollès i Osona), els informants (cantaires o instrumentistes, com Josep Casals i Cirera "L'Hereu Mill" o Josep Casals i Casadesús "el Cego de Batet o de Comes"), la referència musical, la descripció coreogràfica, a més de fotografies de gran valor històric. Tampoc hi manca l'esment a les fonts, la bibliografia, les col·laboracions i els agraïments.

 En definitiva, un llibre molt seriós i científic, però didàctic i pràctic a la vegada; útil per a docents, mestres i músics; necessari per a escoles, biblioteques i centres educatius; imprescindible per a entitats i associacions. Un fet al qual, per cert, no hi estem gaire acostumats

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article