Reportatge
El DASC reflexiona sobre els reptes i oportunitats de futur de l’associacionisme cultural
El 4 de juny es va celebrar el Dia de l’Associacionisme Cultural 2020 en format virtual
AssociacionismeCom serà la cultura i les festes populars després de la Covid-19? Continuarem relacionant-nos a través de les xarxes socials? Són algunes de les preguntes que es van plantejar el passat dijous 4 de juny durant l’acte institucional del DASC, una diada impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat per visualitzar i reivindicar la tasca de les entitats culturals. La jornada es va fer a través de YouTube i va comptar amb la presència de la consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga, el folklorista Amadeu Carbó i diverses actuacions de cultura popular.
La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a un DASC atípic, el primer des de l’any 2014 que se celebra virtual i confinat. Blasco va destacar la “gran capacitat d’adaptació i resiliència del teixit associatiu”, i va assegurar que aquesta capacitat “ens permetrà sortir-ne més reforçats”.
L’acte es va iniciar amb dues commemoracions: els 50 anys de la mort de Josep Carner i el 125 anys del naixement de la folklorista i compositora Palmira Jaquetti, que van ser homenatjats amb uns espectacles a càrrec de l’Esbart Ciutat Comtal, Antoni Serés i de l’actor Manel Barceló. Però l’eix central va ser, sens dubte, la Covid-19 i el confinament, i les conseqüències que ha tingut sobre la cultura popular i el confinament.
Una república digital
Sobre això va reflexionar el folklorista Amadeu Carbó, que va assegurar que “ens en sortirem, però no tot anirà bé”. L’activista cultural va reclamar un “decreixement per viure l’experiència associativa amb més intensitat en els barris i pobles” i un replantejament per fer que els socis recuperin el seu paper de generadors d’activitats i no només de consumidors d’oci. Carbó va assegurar que les xarxes socials seran claus en la nova situació, i que ens caldrà adaptar-nos al món virtual, però va recordar que aquest entorn virtual no és neutre, i va reclamar a les administracions “l’impuls d’unes xarxes socials públiques, ètiques i transparents”.
El folklorista va concloure que “canviaran les formes i els formats, però no la missió i valors de l’associacionisme, que són vigents i més necessaris que mai”, uns valors que tenen a veure amb la transformació i millora social, a través de la generació de processos participatius i democràtics.
La vitalitat de l’associacionisme
La consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga, va concloure l’acte amb una felicitació a les més de 4000 entitats culturals que treballen al nostre territori i al mig milió de persones associades. Va destacar l’associacionisme com un antídot contra l’egoisme, la xenofòbia, els autoritarismes i el dogmatisme, i va assegurar que des de la Generalitat s’està treballant perquè es puguin “recuperar totes les activitats el més aviat possible”.
Podeu recuperar l’acte en aquest enllaç.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari
Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació
Associacionisme Bestiari i Imatgeria Cant coral Castells i Falcons Catifaires Diables i dimonis Esbarts dansaires Festes i festivals Gegants Joc Tradicional Música tradicional Pastorets Patrimoni Immaterial Pessebristes Puntaires Sardanes Societats musicals Teatre Trabucaires Tres tombs Reflexió
Segueix-nos