Reportatge

Les Càtedres UNESCO i la Pedra seca, protagonistes del DIA de la UNESCO 2019

L'acte de commemoració, organitzat per la Xarxa Civil UNESCO, s'ha celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans

Patrimoni Immaterial
Commemoració del DIA de la UNESCO 2019, a l'Institut d'Estudis Catalans.
Commemoració del DIA de la UNESCO 2019, a l'Institut d'Estudis Catalans.

Periodista - Equip de Comunicació de l'ENS

Per novè any consecutiu, la Xarxa Civil UNESCO, formada per les Càtedres UNESCO, la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO (FCACU), el Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO i la Xarxa d'Escoles Associades a la UNESCO Catalunya, ha commemorat el DIA de la UNESCO 2019. En aquesta ocasió, s'ha destacat la importància de les Càtedres UNESCO i de la Pedra seca, una pràctica de construcció tradicional declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO l'any 2018.

L'Institut d'Estudis Catalans, centre de referència acadèmic, científic i cultural català, ha estat el lloc triat per acollir la commemoració del DIA de la UNESCO 2019. L'acte, organitzat per la Xarxa Civil UNESCO, ha destacat la importància de les Càtedres UNESCO i de la Pedra seca, declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO l'any 2018. L'esdeveniment, a més, ha reafirmat el seu compromís per la pau i per la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), definits per la UNESCO.

La privadesa de dades i la diversitat lingüística, temàtiques de les Càtedres UNESCO

El Catedràtic Distingit en Ciència de la Computació Josep Domingo Ferrer, ha presentat la primera Càtedra UNESCO de la jornada, centrada en privadesa de dades. Aquesta càtedra, fundada l'any 2007, es realitza mitjançant un acord amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i se centra en educar a les administracions públiques dels països en transició en màteria de privadesa de dades. Altres objectius que persegueix són promoure l'adopció de tecnologies de preservació de la privadesa, i augmentar la consciència pública sobre aquesta necessitat. "La manca de privadesa mina altres drets fonamentals, com el d'expressió" - ha sentenciat Domingo Ferrer.

La diversitat lingüística i cultural ha estat la temàtica principal de la segona Càtedra UNESCO. En aquesta ocasió, l'encarregat d'exposar-la ha estat Joan A. Argenter, Catedràtic de lingüística general per la Universitat Autònoma de Barcelona i President de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. En motiu de l'Any Internacional de les Llengües Autòctones 2019, Argenter ha alertat del perill que suposa la desaparició d'una llengua a nivell global.

La Pedra seca, la cirereta del pastís

El final de l'acte ha estat marcat pel protagonisme de la Pedra seca, una tècnica de construcció tradicional que s'ha convertit en l'art d'expressió de les classes populars. Declarada com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO l'any 2018, la seva pràctica es remunta a segles enrere, i es basa en la construcció de murs de pedra sense l'ús de cap tipus d'argamassa.

Els encarregats de presentar aquesta tècnica han estat el president de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional Martí Rom, i el tècnic de patrimoni cultural de la Direcció General de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat, Roger Costa. La pedra seca, a més, ja compta amb una exposició itinerant titulada Tota pedra fa paret. La Pedra seca a Catalunya, que fins el proper 16 de febrer de 2020 es podrà veure a Torrebesses, al Segrià.

D'una banda, Martí Rom ha repassat la història i els orígens de la Pedra seca, destacant-ne algunes xifres: actualment, són 23.000 les construccions de pedra seca que existeixen arreu de Catalunya, fruit del treball col·laboratiu que s'ha dut a terme per 370 persones coneixedores d'aquesta pràctica. D'altra banda, Roger Costa ha reivindicat la importància de la pedra seca com a patrimoni de les classes populars, i també ha posat de manifest el fet que es tracta d'una pràctica sostenible ben integrada al paisatge natural.

La commemoració del DIA de la UNESCO 2019 ha tancat la Setmana UNESCO 2019, que ha comptat amb una extensa programació d'activitats arreu del territori català.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article