Reportatge

40 anys de la recuperació del ball de diables del Vendrell

Diables i dimonis
El Ball de Diables del Vendrell en plena actuació
El Ball de Diables del Vendrell en plena actuació | Ball de Diables del Vendrell

Ball de Diables del Vendrell

Enguany el Ball de diables del Vendrell està de celebració, i el motiu són els seus quaranta anys d'història ininterrompuda dins el folklore vendrellenc.Ara bé, per entendre el quelcom del ball vendrellenc cal recular en el temps.

Concretament, si ens centrem en la primera referència explícita, podem trobar-la en una crònica del "Diario de Barcelona" del 1845, la qual explica les festes de Santa Anna i on surt plasmat, entre altres balls, el ball de diables. En aquella època podem trobar diversos retalls de premsa on apareix el ball de diables, però no és fins al 1896 que es troba la primera imatge . Tot i això, pel context de les cròniques i les mencions en la premsa, podem creure que el ball de diables vendrellenc ve de temps més remots que avui dia encara estan per investigar.


El ball va anar sortint continuadament fins a l'any 1907. Just dos anys abans trobem la primera referència de la "Carretillada" al nou setmanari local "La comarca del Vendrell", del 22 de juliol del 1905. I a partir d'aquí, i durant dues dècades, quan el folklore local pateix una forta decadència, el ball de diables tan sols surt un parell de vegades.
 

Per qualsevol vendrellenc, si parlem de la recuperació del ball de diables, de seguida ens ve al cap l'any 1933. Aquella Fira de Santa Teresa es reconstruí el ball i podríem parlar de la primera recuperació el qual el mestre Pau Casals fou l'encarregat de vestir els diables de l'època. Com a anècdota d'aquella època, el mestre Casals, va encarregar a cada modista de la vila un vestit per als diables. Així doncs podríem dir que els diables tenien el millor vestit de cada casa.


Durant la postguerra trobem diferents documents amb sortides a diverses festes majors properes com la de Valls, Vilanova i la Geltrú o Tarragona entre d'altres, que en aquell moment no tenien un ball de diables propi. Als anys seixanta, el ball de diables va tornar a desaparèixer.

La segona recuperació fou el 1979, on un grup de joves, fills de diables la majoria, van començar a treballar perquè el ball de diables del Vendrell tornes a sortir pels carrers i places. El procés que va culminar amb aquesta recuperació s'havia iniciat a finals del 1978 i els principals promotors foren en Jaume Domingo i en Magí Bonsoms, tots dos descendents de diables.

Heus aquí els noms d'aquells dinou diables de la recuperació del 1979: Magí Bonsoms (Llucifer), Josep Cid (Diablessa), Marc Bonsoms (Arcàngel), Josep Liebanos (Àngel), Joan josep Espina (Timbaler I), Rafel Clarament (Timbaler II) i els diables  Salvador Galofré, Joan Rius, Joan Valentín, Natxo Menor, Josep Figueras, Jaume Juncosa, Pere Marcé, Jaume Marcé, Jordi Garcia, Cèsar Menèndez, Francesc Liebanos, Enric Orta i Joaquim Tomàs.
 

Els dies de Festa Major d'aquell any, el ball de diables van fer la presentació i continuaren les actuacions durant cada dia de festa, posant-hi alegria amb els seus versos amb crítiques tant a l'Ajuntament com a altres elements i societats de la vila; amb el seu aire jovenívol que encara avui dia ens atrau a tots i ens ho fa passar d'allò més bé.
 

Si ens centrem en la primera sortida, és feu el dia 24 al Restaurant Xaloquell de Sant Salvador. Enguany per la importància que va tindre aquesta sortida, el ball de diables del Vendrell vol commemorar aquella sortida del 79 i tornarà a recordar el soroll d'aquelles primeres carretilles que donaren vida al ball vendrellenc i que avui dia encara celebra la seva continuïtat.
 

L'acte commemoratiu tindrà lloc al mateix 24 de juliol a les 9 del vespre al Restaurant Xaloquell on hi haurà presents tots els membres del ball, des del 79 fins als membres que formen el ball actual.

Però el Ball de diables del Vendrell, durant el transcurs d'aquest any, ha anat celebrant diferents actes com la presentació dels nous tambals fets per en Miquel Àngel i pintats pel mestre Joan Descals, amb una conferència dirigida per l'Adrià Grandia que reivindicà el tambal dins el ball vendrellenc i el folklore local. El mateix dia es va fer l'acte de nomenament de diable d'honor el qual se li atorgà al mestre Joan Descals per tota la feina, l'interès i l'ajuda que sempre ha fet i donat pel ball.

Per Sant Jordi el ball també va presentar el conte "La Rosa de Foc" obra de l'escriptor Jordi Urpí, diable reservista, i amb les il·lustracions distingides del vendrellenc Jordi Pellicer. I per finalitzar la jornada es va fer la representació del conte davant del Portal del Pardo perquè gaudissin els més petits.

L'onze de maig va ser un dels actes forts pel que fa als actes del 40è aniversari de la recuperació, EL DIA DEL DIABLE. Aquell dia des de bon matí el ball va estar en plena activitat recorrent carrers i places fent les tradicionals matinades, presentant el carrer del peix dedicat al ball, fent un taller fotogràfic del foc, inaugurant la placa de versos, etc. I com a plat estrella, al vespre, la cercavila de foc passant per punts neuràlgics del Vendrell amb la participació dels Diables de Granollers, el Ball de diables de Torredembarra, el Ball de Sant Miquel i diables d'Igualada i la colla amfitriona el Ball de diables del Vendrell.
 

I l'últim, ara ja farà una setmana, el ball de diables finalitzà l'exposició "El ball de diables del Vendrell" el qual donà un valor important a tota la història del ball, on s'hi van poder veure fotografies històriques, estris del ball, les diferents generacions de vestits, els actes que participa el ball per la Festa Major de Santa Anna i la Fira de Santa Teresa, la pólvora, etc.

Ara dies abans de Festa Major el ball ja es prepara per a les matinades, les cercaviles, els versos, la cercavila de foc, la tradicional carretillada i un dels actes més emotius, l'històric Acte Sacramental representat pels membres del 1979 que tindrà lloc el 27 de juliol, Santa Anneta, a la plaça del Tívoli.

Bona Festa Major!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article