Reportatge

La I Jornada de Cultura Popular Territori Amades escolta, passeja i tasta i viu les terres del Priorat

El Masroig va acollir dissabte 11 una jornada amb xerrades, exposicions, visites culturals i balls tradicionals

Associacionisme
La I Jornada de Cultura Popular Territori Amades escolta, passeja i tasta i viu les terres del Priorat
La I Jornada de Cultura Popular Territori Amades escolta, passeja i tasta i viu les terres del Priorat

Expresident de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Dissabte passat celebràrem el “I Territori Amades. Jornada de cultura popular al Masroig (Priorat)”. La iniciativa, promoguda per l’Associació cultural Joan Amades (ACJA), amb la col·laboració del Centre d'Estudis del Masroig (CEM) i l'Associació Cultural la Clavellinera (ACC), ha tingut un gran èxit, amb una cinquantena de persones  arribades des de Barcelona, del mateix poble i des d’altres localitats. La organització ha sigut bona, i l’oferta cultural de ponències, visites, exposicions i taller, ha estat  variada i, tot plegat, molt interessant.

Dit això, cal felicitar als organitzadors i, sobretot, congratular-nos per haver-nos apropat a la immensa figura del folklorista Joan Amades. Un home que, si bé és reconegut i admirat, encara no ha  assolit la dimensió que li pertocaria si hagués viscut en un altre entorn, on els condicionants socials, polítics i d’idiosincràsia, l’haguessin permès d’obtenir una admiració  i un agraïment més considerable, donada  la immensa feina de publicacions, recull i difusió de moltes expressions del folklore i del patrimoni cultural  de Catalunya, que en Amades va deixar per a la posteritat.

Així, la Jornada es va desenvolupar en les magnífiques instal·lacions de l’Ajuntament del Masroig on, a més de tres exposicions del Museu Nòmada provenint del Museu Etnològic de Barcelona i desplaçades per la ocasió,  vàrem tenir una conferència d’en Gustau Molas, president de l’ACJA que ens parlà de la figura d’en Amades, tant en l’aspecte personal com en l’àmbit de l’inesgotable tasca de recopilació que realitzà el personatge.

Desprès, calia trepitjar el territori. La comitiva, amenitzada per la música popular dels amics Pep Fornés i Guillem Roma, es desplaçà tot caminant, fins  l’església del poble i desprès als safareigs. Aquests últims, han estat molt ben restaurats i vam tenir la coincidència que, just dia a dia, feia cent anys de la inauguració oficial de l’edifici.  Desprès de “rentar als rentadors”, els participants vam anar a la cooperativa del poble, l’antic sindicat. Allà, visita i tast del bon vi prioratenc amb D.O. Montsant i del bon oli del Masroig.  Tant el vi com l’oli, principals i històrics productes d’aquelles contrades, són també ara la base de l’economia masrotjana. La cultura popular, l’alimentació i l’enoturisme, són vessants del mateix tarannà de moltes comarques de Catalunya.

El temps, amb una bona organització i ben planificat , dóna per a molt. Desplaçament a l’ermita de la Mare de Déu de Les Pinyeres (a 8 minuts en cotxe des del centre del poble) i explicacions de l’Eduard Barceló del CEM, tot il·lustrant-nos sobre l’entorn, la importància de l’indret i les diferents anècdotes que un lloc amb 800 anys d’història,  acumula en documents i tradicions populars. Gràcies Eduard.

Tornem a l’Ajuntament. Cal dinar plegats i amb un bon vermut i el vi de la cooperativa. Paella popular servida per uns cuiners de Cornudella. A les postres, cireres del poble. Tot queda al Priorat. Menjar i cultura popular van, molt sovint, de la ma. La cultura popular és primordialment  sostenible. Val la pena fomentar-la, doncs ens apropa a la realitat quotidiana actual i també a la passada  en pobles, vil·les i ciutats del territori. Amades ho sabia del cert i viatjava per Catalunya, recopilant costums, festes, cançons i expressions de tot tipus.   

Desprès de dinar, una altra xerrada amb participació del CEM, tot parlant de la verema d’abans i de les costums i esdeveniments que comportava; de la costum de posar nom a les cases i les diferents tipologies per a fer-ho i, finalment,  la síndrome Joan Amades, un recorregut per la  manera de fer del folklorista.

Per acabar, un taller sobre la Jota del Priorat a càrrec de l’ACC. Molts participants, ballaren i aprenien al costat dels balladors de la Clavellinera, experts dansaires  que difonen aquesta balla tan joiosa i ancestral de les Terres de l’Ebre. Un final per a  la jornada alegre, engrescador i molt ben exposat.

Així doncs, felicitats. Ens heu acostat al personatge Amades, tot fent el que ell mateix practicava: anant-hi, escoltant, aprenent, recopilant i difonent.  I és que la Cultura Popular s’ho mereix. Ella és nosaltres i nosaltres som d’ella.

Fins la propera Jornada II Territori Amades. No deixeu d’avisar-nos.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article