Reportatge

Rubí acull la Trobada Nacional dels Tres Tombs més multitudinària

Més de cinquanta municipis d’arreu de Catalunya han participat en la festa celebrada el cap de setmana

Tres tombs
La rua dels Tres Tombs va omplir els carrers de Rubí.
La rua dels Tres Tombs va omplir els carrers de Rubí. | Federació Catalana dels Tres Tombs

Més de 70 carros i carruatges, prop de 400 cavalls, egües i mules, més de 350 traginers i tragineres han desfilat en una multitudinària rua el diumenge 5 de maig pels carrers i places de Rubí. La festa, amb activitats al llarg de tot el cap de setmana, ha demostrat la força i la vitalitat d’aquesta tradició, probablement una de les més antigues de Catalunya.

Rubí s’ha bolcat aquest cap de setmana en la 22a Trobada Nacional dels Tres Tombs, en la que s’han citat fins a representants de 52 municipis catalans. Organitzada per la Federació Catalana dels Tres Tombs, l’esdeveniment s’ha fet al maig i no al gener, com és tradicional, per coincidir amb la 160 edició de la de la festivitat local, i per tancar així el cicle de celebracions dels Tres Tombs en tot el territori català.

Tres dies d'activitats

Els actes van arrencar divendres al vespre amb l’eucaristia en honor de Sant Antoni Abat i s’han allargat durant tot el cap de setmana. Dissabte al matí va tenir lloc la plantada de la bandera a l’Ajuntament i una visita guiada al Museu Etnogràfic Vallhonrat. A la tarda, una cercavila va desfilar pels carres de la localitat fins a la casa de la Vila, on es fa ver la tradicional recepció, amb la presència de les autoritats locals, els representats de la Societat Sant Antoni Abat i de la Federació Catalana dels Tres Tombs, així com el banderer d’enguany, Manuel Acebedo, i les cordonistes Maria Josep Boix i Sandra Martínez. La jornada de dissabte s’ha tancat amb el concert i ball de societat a càrrec de l’Orquestra Selvatana.

L’acte central de la trobada va ser diumenge, amb la tradicional rua, que va treure al carrer més de 8000 rubinencs i rubinenques. El públic va poder gaudir del pas elegant de les cavalleries, vestides amb les millors gales, i de tots tipus de carros i carruatges habituals en el passat per ajudar a les feines del camp o pel transport de passatgers, molts d’ells amb les seves càrregues de cereals i tot tipus de mercaderies. Entre els participants, la consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, que han compartit carruatge amb els representants de la Societat Sant Antoni Abat, la Federació Catalana dels Tres Tombs i la Federació Catalana d’Hípica. La desfilada ha finalitzat, com és tradició, amb la benedicció dels animals a la plaça de Catalunya. Un dinar de germanor a la Masia de Can Serra i l’espectacle musical Tres dives i tres tenors a la carpa de la plaça del Doctor Guardiet han servit per tancar els actes.

Per garantir el bon estat de tots els animals que hi han desfilat, enguany l’organització ha disposat un servei d’atenció veterinària.

Passat i futur dels Tres Tombs

Tot i que els Tres Tombs es relacionen amb Sant Antoni Abad, patró dels animals domètics, abans de l’auge de la cristiandat ja es practicava en terres mediterrànies el costum de fer tres tombs al voltant d’un temple o per un recorregut determinat, per tal que els deus els fossin propicis. Són, probablement l’expressió tradicional més antiga que se celebra a Catalunya. Des de la Federació Catalana dels Tres Tombs, es reivindica el passat i la tradició de la festa, però també insisteixen en la importància del seu present i futur.

El seu president, Andreu Bernadàs, recorda que a molts indrets de Catalunya el cavall s’ha reintroduït a les feines del camp, per exemple, hi ha cavalls recollint arròs al delta de l’Ebre o ajudant a la recollida del raïm a les vinyes al Penedès o al Priorat... I també a molts països d’Europa, com França. Anglaterra o Alemanya, el cavall ajuda a recollir escombraries o transportar mercaderies. Pot ser, per tant, una solució cap a un món més ecològic i sostenible.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article