Reportatge

La 32a Diada de la Puntaire reuneix a Mollerussa més de 1200 artistes de les puntes

Fins el 5 de maig el Museu de Vestits de Paper acull una exposició de creacions de punta contemporània

Puntaires
La 32a Diada de la Puntaire reuneix a Mollerussa més de 1200 participants
La 32a Diada de la Puntaire reuneix a Mollerussa més de 1200 participants

Mocadors i puntes per a tapets, ventalls o cobretaules. Però també agulles de solapa fetes en fil quirúrgic. Penjolls realitzats en fil de seda. Escultures i quadres de fil de paper. Fins i tot, recreacions en fil de cotó de diversos edificis de Mollerusa, com l’Ajuntament i la capella de Sant Isidori. Són alguns dels treballs que s’han pogut veure aquest cap de setmana a la 32 edició de la Diada de la Puntaire, i que venen a demostrar que fa temps que les puntes de coixí han deixat de ser cosa del passat i que serveixen molt més que per fer mantellines o vores de faldilles.

La diada d’aquest any s’ha emmarcat en les Festes de Sant Isidori de la capital de la Plana d’Urgell. La trobada ha reunit el 27 i 28 d’abril prop de 1200 participants, provinents d’arreu de Catalunya, però també de l’Estat espanyol (per exemple, Madrid, Comunitat Valenciana, Castella i Tenerife) i de països com França, Itàlia o Bèlgica. L’escenari principal ha estat el Palau firal, que ha acollit també una fira amb una cinquantena d’expositors on es podien trobar tot tipus de productes i materials específic per fer puntes.

El fil de paper, protagonisme

L’edició d’enguany ha volgut picar l’ullet a la ciutat amfitriona i a la seva tradició paperera, i ha posat el focus en el fil de paper. Tot i ser un material extremament delicat, en mans de les expertes artesanes l’hem pogut veure convertit en delicades filigranes, en escultures i fins i tot en un quadre que representa un tradicional salt d’aigua de Mollerussa. Per aprendre a treballar aquest material i explorar-ne les seves possibilitats, es van organitzar dos tallers a càrrec de Pilar Garcés. A la vegada, al Museu de Vestits de Paper es va instal·lar una exposició d’obres de punta contemporània, procedent del fons de l’Associació Catalana de Puntaires. La mostra es podrà visitar fins al 5 de maig.   

La 32 diada ha ampliat la durada i el programa: d’una única jornada s’ha passat a dos dies, i a més de la trobada pròpiament dita, s’han organitzat una sèrie d’activitats paral·leles, amb la participació d’altres col·lectius de cultura popular, com una tarda bastonera, el XIV Concurs de Colles Sardanistes, amb interpretació de la Sardana de la Puntaire, o un concert de Sant Isidori a càrrec de l’Orfeó Reinaxença.

L’acte va ser inaugurat per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la regidora de l’Àrea de la Dona, Rosalia Carnicé; la presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires, Rosa Maria Provencio, i de Tere Graño, la presidenta de l’Associació Albada, entitat que col·labora amb l’esdeveniment. L’acte també va servir per fer traspàs del testimoni de Mollerussa cap a Platja d’Aro, que serà la seu de la Diada el 2020.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article