Reportatge

Perquè una entitat sigui potent...

“Perquè una entitat sigui potent, necessita gent de seixanta-setanta anys que aporti experiència, de cinquanta que hi aporti els diners, de quaranta que en porti la direcció i gent de vint-trenta anys que comenci a arriscar”.

La sentència l’ha deixat anar Jordi Porta, president de l’Òmnium Cultural, entrevistat per Judith Cobeña per a la revista Carrer, portaveu de la Fundació La Roda, i hi afirma per altra banda que “Els càrrecs no han de ser eterns”, tot justificant que no pensa presentar candidatura a les properes eleccions de l’Òmnium. jordi_porta

L’entrevista de Judith Cobeña encara té més sentències dignes de recollir. En parlar de “la capacitat social i d’iniciativa de la societat catalana dels anys seixanta —es va crear Òmnium Cultural, la Fundació Jaume Bofill, el moviment Rosa Sensat, hi va haver el tancament als Caputxins de Sarrià... Hi havia un gran impuls des de la societat civil. Es deia: Catalunya que ha tingut un estat aliè i contrari, ha tingut una reacció civil forta. La dita exagerada era: Catalunya és una societat civil sense Estat i Espanya un Estat sense societat civil. Als anys vuitanta es produeixen dos fets que desdibuixen aquesta realitat: d’una banda, els quadres passen a la política i deixen desmantellada la societat civil organitzada; i de l’altra, la consciència col·lectiva diu: “Ara ja no cal, la Generalitat i els ajuntaments que ho facin”. Crec que actualment la gent comença a prendre consciència que —no en substitució, com va passar els anys seixanta— cal crear propostes potents, sense els condicionants que tenen ells, els polítics, i ens podem arriscar més si cal. Em sembla que la gent se’n comença a adonar”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article