Reportatge

El 32 Aplec Internacional convertirà Copenhaguen en la capital de la cultura popular catalana

Prop de 500 actuants de 25 entitats participaran en quatre dies d'activitats al districte de Nørrebro, el barri més emergent i cosmopolita de la ciutat

Festes i festivals
Presentació de l'Aplec Internacional a l'Arts Santa Mònica
Presentació de l'Aplec Internacional a l'Arts Santa Mònica

Del 25 al 28 d’abril els dracs i altres bèsties de foc, les sardanes, els esbarts, els castellers, els gegants, els nans i capgrossos aterraran a Copenhaguen amb ocasió del 32 Aplec Internacional organitzat per Adifolk i el Departament de Cultura. La festa aplegarà prop de 500 participants i presentarà com a novetats la tradició de la cuina catalana i la incorporació d’un vessant cultural amb unes xerrades de petit format.

Entre una i altra hi ha prop de 2.200 kilòmetres i gairebé 24 hores en cotxe. Però durant tres dies Copenhague i Catalunya estaran més a prop que mai. A partir del 25 d'abril, la Blagards Plads, en el cor del barri de Nørrebro de la capital danesa, s'assemblarà molt a qualsevol plaça catalana en plena festa major. I és que el 32 Aplec Internacional d’Adifolk espera convertir la ciutat de la Sireneta en un gran aparador de la força i la diversitat de la cultura popular catalana.

Tots els detalls i les novetats del programa es van donar a conèixer ahir dimarts a la roda de premsa de presentació al centre Arts Santa Mònica de Barcelona, en un acte que va servir per encetar la recta final. El president de l’Associació per a la Difusió del Folklore, o Adifolk, Ivan Besora, va explicar que l’Aplec aplegarà 25 entitats de tot el territori català i tindrà prop de 500 actuants, la xifra més gran des que va començar aquest projecte l’any 1988. Besora va destacar que aquesta edició s’ha tornat a apostar per emmarcar l’Aplec en un festival, en aquest cas, el 48 Timer, un dels grans esdeveniments culturals de la capital danesa, per tal d’arribar a més públic. Però, responent a les demandes de les entitats, “es recupera l’esperit de l’aplec, i participaran grups complets”.

De sopes històriques a xerrades culturals

L’edició d’enguany tindrà dues novetats principals. Per una banda, la incorporació de la cuina catalana, de la mà de la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes històriques, que mostraran la preparació i un tast de tres receptes tradicionals (el ranxo de Vidreres i les escudelles de Castellterçol i de la Seu d’Urgell). D’una altra banda, la programació de L’Ateneu cultural, un espai amb xerrades i presentacions de petit format sobre diferents temes (des dels jocs tradicionals fins a la tradició de l’hereu i la pubilla) obertes a la participació del públic.

A la presentació, la directora de l’Aplec, Mònica Amorós Bigas, va detallar el programa, que preveu prop d’una trentena d’activitats durant tres dies i mig. Dijous 25 d’abril a partir de les 15 hores serà la presentació oficial, però els actes s’iniciaran el 26 d’abril, amb una ballada de sardanes i l’espectacle de benvinguda, on participaran tots els grups, que faran una cercavila per tots els carrers.

Dissabte 27 d’abril serà el dia central, amb activitats des de les 10 hores del matí fins a les 21 hores, a la gran plaça de Blagards Plads, “que serà la plaça Catalunya”. Hi haurà des de sardanes, concerts coral i de bandes, mostra de danses, cantada d’havaneres, i al vespre una festa major amb la participació de nou de tots els grups, mostra de foc i ball folk.

Xiquets de Tarragona i de Copenhaguen

Diumenge 27 els protagonistes seran els castellers, amb diada castellera on participaran els Xiquets de Tarragona i els seus homònims, els Xiquets de Copenhaguen, una colla fundada l’any 2014 a partir d’un grup de catalans establerts a la capital i amb l’ajut del Casal Català. Una gran cercavila intercultural i un espectacle de cloenda amb un tirabol amb els músics de les diferents formacions a l'escenari posaran el punt final a quatre dies intensos.

A l’acte també es van presentar l’espot publicitari i el programa oficial de l'Aplec, editat en català i danès. El president d’Adifolk va voler agrair la participació voluntària de tots els grups, en el disseny i la preparació dels esdeveniments, i també el suport les institucions, i especialment la col·laboració del Casal Català de Copenhaguen.

Més informació en aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article