Reportatge

Societat Andorrana de Ciències: Fomentar l’aspecte científic de la vida cultural en totes les vessants

Quan algú llegeix per primera vegada Societat Andorrana de Ciències (SAC) pot caure en el parany de pensar que es tracta d’una entitat dedicada exclusivament a aspectes matemàtics, físics o derivats propers. Doncs bé, la SAC és l’excepció que confirma la norma. Si anem a la plana web llegim que la ciència és “curiositat orientada al coneixement creatiu tractada amb rigor, exposada amb claredat i de manera que resulti atractiva i a l’abast de tothom”. Tal com confirmem amb la presidenta, Àngels Mach, ens trobem davant d’un òrgan “de divulgació de la ciència en un país petit que feia molta falta perquè les persones amb estudis superiors quan havien de fer formació continuada havien de marxar d’Andorra”. És a dir, la SAC no resta closa en les quatre parets d’uns quants àmbits de les ciències, sinó que n’abasta la globalitat i hi dóna suport. És, en aquest sentit, una eina humanística hereva de l’esplendor renaixentista. L’anagrama de la mateixa SAC va en aquest sentit d’obertura científica “dona i home davant la pissarra de la ciència i la vida aprofundint en el coneixement a través del debat”, ens comenta Mach.

Si tornem a fer un cop d’ull a la plana de la SAC, llegim que va néixer a principis dels vuitanta i des dels inicis impulsà propostes culturals que tenen continuïtat avui en dia. El 1983 engegava un cicle de conferències, el 1988 les Diades Andorranes a Prada (Conflent); posteriorment, les Jornades a Andorra que enguany, a tall d’exemple, han tractat sobre la formació per a la vida laboral. Però aquí no s’atura l’activitat de la SAC, també cal destacar: primer, les trobades culturals pirinenques que es fan “des de la Ribagorça i la Vall d’Aran fins a Ripoll” entre nou entitats d’àmbit pirinenc que, unides per la pròpia orografia, duen a terme projectes en comú perquè tenen preocupacions semblants; segon, els Papers de Recerca Històrica que és l’edició d'articles originals sobre “temes del país i de l'entorn” sense que hi hagi hagut un acte o conferència previs; i tercer, els Debats de Recerca, dels quals se n’han celebrat quatre —“el primer fou sobre el medi ambient, el segon sobre el canvi climàtic, el tercer sobre biomedicina i el quart ha estat sobre la llengua catalana a Andorra, el català que es parla a Andorra”.

Des de Tornaveu hem fet una breu pinzellada de l’essència de la SAC. Trobareu els llibres en línia a la plana de l’IEC. I tota la informació a través de l’adreça sac@andorra.ad o al Centre Cultural La Llacuna a Andorra la Vella. També, podeu consultar el programa de les Jornades Andorranes a la UCE 2009 (dins l’apartat Índex Onomàstic a través del nom Mach Buch, Àngels). Bona ruta!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article