Reportatge

El Museu de la Pesca: més enllà del mar

Amb el pl projecte 'Memòria viva', el museu desitja recuperar el patrimoni cultural de la Costa Brava

Patrimoni ImmaterialExposicions
El Museu de la Pesca: més enllà del mar
El Museu de la Pesca: més enllà del mar

Poetes de totes les èpoques han trobat en el mar una font d’inspiració contínua. N’han lloat la majestuositat, la sensació d’eternitat que transmet, la capacitat que té de provocar pensaments insondables en l’ànima humana. Tanmateix, si ens despullen de tot lirisme i jutgem la realitat mirant-la a la cara, ens adonem que el mar és un terreny més aviat hostil, dur, que exigeix grans esforços a la gent que s’hi enfronta per a poder subsistir. El Museu de la Pesca de Palamós vol preservar el patrimoni d’aquestes persones anònimes. Conèixer els principals coneixements relacionats amb la pesca marítima tradicional, i fer-ho a més de manera oberta, buscant la participació dels visitants.

Per entendre els orígens del Museu de la Pesca cal fer referència a l’associació Cau de la Costa Brava. Liderada per Hug Sanner, aquesta entitat fou la impulsora del Museu de Palamòs, concebut des de la seva creació (1920) com una mostra d’allò més eclèctica de peces artístiques, objectes de valor històric i folklòric, i també productes naturals de la contrada. Així s’entén els materials d’alt valor etnològic, com ara els objectes procedents de tribus indígenes d’Amèrica del Sud, que s’hi poden consultar.

L’Ajuntament de Palamós va assumir la gestió del museu l’any 1988, dirigint des de llavors els esforços a convertir-lo en un centre d’interpretació de la pesca. Després de quinze anys d’intensa recerca, inventariació i catalogació, el Museu de la Pesca de Palamós va ser inaugurat oficialment el 2002. Des de llavors, els seus responsables han treballat per explicar l’ofici dels pescadors en tota la seva complexitat. En quins llocs específics del mar es pesca, com funciona el port, quins són els diferents oficis que intervenen en la pesca, com han canviat els sistema de pesca... Preguntes probablement bàsiques per a la gent del mar, però que esdevenen molt interessant pels qui no coneixem aquest univers.

La visita a l’exposició permanent permet comprendre la jornada laboral d’un pescador. Les explicacions teòriques, a més, estan complementades amb la mostra de més de 4.000 peces museístiques: espècies d’aus i memòries (recollides entre 1920 i 1937), objectes del gremi de pescadors o fins i tot la visita a les embarcacions pesqueres. Les peces més destacades de tot el fons també són consultables virtualment. Per tal de revifar contínuament l’interès de la ciutadania, el museu també organitza periòdicament exposicions temporals. Així, en aquests setze anys d’existència, ha abordat temes específics com els nusos mariners, la gamba de Palamós, les tripulacions de les embarcacions o bé la importància del port en diferents conflictes històrics.

El món pesquer és concebut com un ham per despertar l’interès a preservar el patrimoni de la Costa Brava. Juntament amb l’Espai del Peix i el Restaurant Can Blau, el Museu de la Pesca organitza diferents iniciatives de salvaguarda. El projecte Memòria Viva, creat el 1990, és el més destacat en aquest sentit. Enguany, concretament entre l’octubre de 2018 i l’abril de 2019, focalitzarà la recerca en tres àmbits principals: entrevistar gent vinculada vitalment amb el mar, realitzar tallers de cuina tradicional relacionada amb la pesca i ampliar el fons fotogràfic del museu. Un conjunt d’activitats obertes a la ciutadania, i pensades per compartir els coneixements més enllà de les instal·lacions del recintes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article