Reportatge

Coneixement contra els tòpics del moviment associatiu

Segons El Panoràmic 2017, a Catalunya hi ha entre 23.000 i 25.000 entitats actives

AssociacionismeReflexió
Conversa entre Elisenda Rovira i Jordi Mir durant la presentació d'El Panoràmic 2017
Conversa entre Elisenda Rovira i Jordi Mir durant la presentació d'El Panoràmic 2017

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

“Les associacions són una arma carregada de futur”. Parafrasejant Gabriel Celaya, el Comissionat de Democràcia Activa i Participació de l’Ajuntament de Barcelona Fernando Pindado va saber resumir l’esperit que ha impulsat l’elaboració d’El Panoràmic 2017. Durant la presentació de l’estudi, celebrada ahir al vespre al Reial Cercle Artístic de Barcelona, van fer-se públiques algunes dades que escapen dels tòpics generalitzats. Sabíeu, per exemple, que gairebé un 70% de les associacions catalanes es financen majoritàriament amb recursos propis?

Liderat pel Consell d’Associacions de Barcelona, la 4a edició del Panoràmic ha suposat un important pas endavant. A nivell quantitatiu, s’ha aconseguit recollir dades sobre 2.300 entitats catalanes, gràcies a la tasca elaborada per tècnics disseminats arreu del territori i un centre d’atenció telefònica. Tot aquest desplegament humà ha permès segmentar la recerca en quatre ítems específics: gènere, grau de participació interna, anàlisi diferenciat per vegueries, i diferenciació entre associacions de base i entitats de segon o tercer nivell. En aquest sentit, el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat Marc Viñas va lloar la metodologia emprada pel Panoràmic, que “permet conèixer dades molt útils per a fer millors polítiques des de la Generalitat”.

A vegades la percepció i la realitat associativa difereixen ostensiblement. Per a demostrar-ho, el tècnic de la Fundació Pere Tarrés Oriol Toro va convidar els assistents a respondre un test –via la plataforma Kahoot— sobre el moviment associatiu català. Algunes de les conclusions més destacades que es van revelar són: Catalunya té entre 23.000 i 25.000 entitats actives; la majoria funcionen gràcies a la implicació d’entre 11 i 30 persones; entre aquestes, el 60% són dones; o bé que un ampli percentatge d’entitats (70%) desitjaria un canvi de seu, entre altres.

Tanmateix, no només de dades viu l’home. Per tal de realitzar una diagnosi acurada del fet associatiu, també és imprescindible fer ús de les tècniques d’anàlisi qualitatives. En aquest sentit, la conversa entre Elisenda Rovira i Jordi Mir va apuntar interessants reflexions. El professor de la Universitat Pompeu Fabra va ressaltar la importància de l’associacionisme com a eina d’apoderament ciutadà. “Política és tot allò que el ciutadà fa en la polis. No es pot reduir la política a la política institucional, ni molt menys aquesta a la política de partits”. En un context europeu marcat per l’emergència de moviments reaccionaris, va reblar el politòleg, “l’associacionisme és una eina per lluitar contra els discursos que es construeixen sobre la por”.

Rovira, coordinadora de l’Observatori Mèdia.cat, va apuntar la necessitat que el moviment associatiu no aprofundeixi els mecanismes de participació interna, especialment des d’una perspectiva de gènere. “Si la presidència d’una entitat no és renova és símptoma de la poca vitalitat d’aquella entitat. De la mateixa manera, si hi ha un percentatge baix de dones en les Juntes Directives de les entitats, és perquè aquestes no tenen mecanismes prou inclusius perquè en formin part”. Per altra banda, la també co-coordinadora de l’Anuari de Silenci Mediàtics va ressaltar la invisibilitat mediàtica del moviment associatiu en els mitjans de comunicació, tant en l’esfera informativa com en el terreny de la ficció.

La voluntat de totes les organitzacions que han col·laborat en el Panoràmic 2017 –Observatori del Tercer Sector Social, Fundació Ferrer i Guàrdia, Fundació Pere Tarrés i Obra Social La Caixa—és unificar totes les bases de dades amb l’objectiu de facilitar les recerques sobre el moviment associatiu. Podeu consultar les conclusions de la recerca en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article