Reportatge

La Federació Catalana de Catifaires viu la primavera més activa

Catifaires


La Federació Catalana d'Entitats catifaires és un exemple de federació activa i amb gran capacitat per moure les seves entitats federades. Això s'ha fet palès al llarg dels últims anys amb col·laboracions que han portat els catifaires catalans a Santiago de Compostel·la, a les festes de la Octava Noche a Uriangato, Mèxic, o a Noto, Sicília, però el camí de la federació és imparable i ha viscut un maig ple d'activitat tant dins de casa com a l'estranger.

Viatge a Tòquio i projecte a Brussel·les

El primer projecte internacional al qual la Federació Catalana d'Entitats Catifaires ha estat convidada s'ha desenvolupat del 15 al 23 de maig a la Infiorat World Rose Carpet a Tòquio, una mostra de catifes que es duu a terme dins del marc del 20è Mercat Internacional de la Rosa i el jardí. A Tòquio s'hi han desplaçat 11 catifaires catalans de les entitats Acció Cívica Calderina, Cultura i Tradició de Ripollet i del Casal de Mollet. Els catalans han destacat amb una catifa, titulada Un jardí Modernista, s'ha inspirat en els tres plafons de Les dames de Cerdanyola, i ha fet 7 metres de llarg per 3 d'ample. "Participar a l'acte d'inauguració al costat de la princesa imperial Mikasanomiya-Nobuko i l'alcalde de Saitma io altres autoritats, situa les catifes catalanes al món", explica Vicenta Pallarès que ha obsequiat a la princesa i a les autoritats amb una escultura d'Esther Tenedor, artista de Caldes de Montbui, i litografies de Pere Padró de Ripollet.

L'acte ha permès avançar en la programació del 8è Congrés d'Art Efímer, que se celebraria a Tòquio amb l'entitat local Hanae Cultural Infiorata com a associació amfitriona d'un acte que cohesiona tots els catifaires de la Comissió Gestora Internacional de Catifaires d'Art Efímer, la presidència de la qual recau sobre Pallarès. "Les autoritats han demostrat molta complicitat i s'han mostrat molt receptius".

Coincidint amb aquestes dates, a Brussel·les el secretari de la Comissió Internacional de Catifaires ha presentat un projecte en el qual Pallarès hi ha posat cor i ànima: amb motiu de la commemoració del 20è aniversari de la nominació de la Grand Place com a Patrimoni Cultural de la Humanitat, la Comissió Internacional elaborarà una gran catifa a la plaça de la Borsa, amb un disseny que recrea les portalades de la Grand Place i a l'interior de cadascuna d'elles es representarà un element del patrimoni cultural de diferents països de la Comissió Internacional. Com a element català es representarà una vidriera lateral de la Sagrada Família d'Antoni Gaudí, Monument del Patrimoni Cultural reconegut per la UNESCO. Catifaires d'Arbúcies, de Foment de Sitges, Corpus de la Garriga i Acció Cívica Calderina, seran els representants de la Federació Catalana d'Entitats Catifaires. El projecte, que porta per títol Mostra Internacional de monuments de la Unesco en catifes de flors i elements naturals i està coorganitzat per la Comissió Internacional de Catifaires i la Federació Catalana d'Entitats catifaires, es durà a terme el 17 d'agost, un dia després de la gran catifa de flors que anualment s'elabora a la Grand Place i que enguany compta amb Mèxic com a cultura convidada.

Gran activitat a Catalunya

Des de principis de mes els membres de la federació han elaborat diverses catifes dins de tres esdeveniments: el 9 de maig dins de la celebració del Dia d'Europa, en la qual diversos catifaires van elaborar una catifa al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, que va aplegar diverses activitats, la 31a Trobada de Puntaires celebrada a l'Arboç (catifa realitzada el 20 de maig), i l'elaboració d'una catifa el 26 de maig dins la Fira del Vapor de Sant Vicenç de Castellet.

La catifa elaborada amb motiu de la 31a Trobada de la Puntaire ha significat la unió de dues manifestacions de cultura popular: catifes de flors i art efímer i puntaires. Amb un disseny inspirat en una punta, hi van participar catifaires de les Estores del Raval de Blanes, Foment de Sitges, Acció Cívica Calderina de Caldes de Montbui i el Casal de Mollet i els catifaires d'Arbúcies, localitat on es va celebrar la diada. La catifa ha format part del projecte de la Federació de Catalana d'Entitats Catifaires, Unim esforços, creixem.

Pel que fa a la catifa de la Fira modernista, amb el títol El modernisme va de fira, catifaires de les Estores del Raval de Blanes, Foment de Sitges, els Catifaires de Dalt la Vila de Badalona, Acció Cívica Calderina i El Casal de Mollet del Vallès.

Davant el Corpus

A més, dimecres 30 de maig els membres de la federació de catifaires elaboraran una catifa a La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates 2, de Barcelona), que representarà els Gegants del Corpus o Gegants Nous per commemorar el seu centenari, i que comptarà amb catifaires d'Impulsem - Catifaires de Barcelona, Catifaires d'Arbúcies i del Foment de Sitges.

La federació que té activitat durant tot l'any, ha viscut un maig especialment actiu, que no ha tret força a les activitats que en el marc del Corpus, el dia 31 de maig, les entitats duran a terme, com ara el Caldesflor de Caldes de Montbui, una activitat organitzada per Acció Cívica Calderina, del 31 de maig al 3 de juny, que enguany incorpora novetats, ja que el concurs de catifes es durà a terme al llarg del carrer Font i Boet i tots els concursants participaran amb catifes de la mateixa mida. Però no només Acció Cívica Calderina, totes les entitats federades prepararan al seus pobles i ciutats catifes: Foment de Sitges, Associació Catifaires d'Arbúcies, Catifaires Dalt de la Vila, Associació Cultura i Tradició de Ripollet, Associació Cultural Corpus La Garriga, Les Estores del Raval de Blanes, El Casal Cultural de Mollet del Vallès, Catifaires de Santa Coloma de Gramenet. Tots els amants de l'art i l'artesania tenen una cita per gaudir de les diverses catifes de flors i art efímer que guarinaran el territori.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article