Reportatge

Un concurs de sardanes per participar amb llapis i llibreta

Sardanes

Periodista i realitzador audiovisual


La sardana es pot gaudir de moltes maneres, es pot gaudir només escoltant-les i es poden ballar, també n'hi ha una variant que són per trencar-se el cap. Es tracta de les sardanes revesses, una variant que en la seva composició musical és molt difícil trobar el nombre de compassos de cadascun dels dos temes musicals que s'interpreten de manera encadenada en la composició, és a dir, el tiratge de la sardana. I per tots aquells qui vulguin gaudir i aprendre aquest enigma musical, existeix el curs per Internet Revesses.cat, la cloenda del qual se celebra diumenge 14 de gener a les 11:30h a la Societat Cultural i Esportiva La Lira, de Barcelona.

A la sessió presencial hi assistiran els alumnes que han participat en l'edició d'enguany del curs, i està oberta al públic. Però els qui siguin nounats en aquesta variant que no s'esperin trobar-s'hi rotllanes de balladors, sinó persones concentrades escoltant i retenint els patrons musicals de les sardanes, acompanyats de llapis i llibreta. La sardana revessa consisteix a proposar un repte i desafiar la concentració dels participants. Qui ha dit mindfulness? Què coi! Escoltar una sardana revessa sí que és un bon exercici de concentració.

Per a les sardanes és molt important detectar els compassos llargs i els curts, és a dir, les tirades de llargs de curts, el que s'anomena trobar tiratge. Les tirades de curts es ballen amb els braços avall i les tirades de llargs amb els braços alçats. Per aquest motiu cal estar atent i saber quan canvia la melodia per poder ballar-la. Les sardanes revesses juguen amb aquesta característica per proposar composicions en les quals el patró sigui difícil de trobar, és a dir, són un sudoku musical. "En les sardanes revesses el compositor ha creat una melodia repetitiva o complicada en què no queda clar el final i l'inici de cada tirada, hi ha diversos procediments que afinen l'oïda i també el càlcul mental que ajuden a trobar-la", explica Jordi Arbiol, responsable del projecte Revesses.cat, on s'exposen aquests trucs per detectar el tiratge, juntament amb la Roser Roca i en Jordi Prats.

En l'edició que acaba diumenge 14 de gener a la Societat Cultural i Esportiva la Lira (Carrer Coroleu, 15 de Barcelona), hi ha hagut un total de 73 inscrits al projecte Revesses.cat, i un 38% dels quals s'hi han apuntat per 1a vegada, cosa que indica que la sardana revessa enganxa, i una bona prova és el camí que ha seguit Arbiol. Enginyer de professió va entrar al món de la sarda arran del seu fill, i com molta gent, ho va fer a través del curs de sardanes de El Corte Inglés, on va coincidir amb Roser Roca i Jordi Prats, els quals van ser la porta d'entrada al món de la sardana revessa. A partir d'aquí han desenvolupat el projecte, amb continguts adaptats a mida, és a dir, amb sardanes revesses la complexitat de les quals va augmentant. Els alumnes del curs digital, que és gratuït i obert a tothom, i s'hi pot inscriure en qualsevol moment de l'any, no només reben una sèrie de vídeos tutorials, sinó que tenen accés a un fòrum per Internet que incentiva el debat i on els professors responen les qüestions.

A la sessió, s'escoltaran 8 sardanes revesses, més una composició especial que ha creat l'equip de Revesses.cat. Cal destacar que algunes sardanes seran versions ben conegudes per tothom, les quals digitalment s'han enrevessat, és a dir, per mitjà de programes d'edició de so s'han modificat els patrons de les tirades de curts i llargs. El projecte Revesses.cat, compta amb sardanes d'autors actuals de prestigi que han cedit les seves composicions per tal que es modifiquin segons els nivells de dificultat del curs. Així doncs, els alumnes del curs treballaran amb les versions enrevessades de peces d'Alfred Abad, Lluís Alcalà, Dani Gasulla, Joan Lázaro, Josep Antoni López, Jordi Paulí i Carles Santiago.

Desembarcament al Som Cultura Popular

El projecte, que va rebre el Premi Capital de la Sardana 2013 a Iniciatives Renovadores, es presentarà al Som Cultura Popular, la mostra del patrimoni cultural que tindrà lloc del 25 al 28 de gener a l'espai Fabra i Coats de Barcelona, el diumenge 28 de gener a les 10h a l'Auditori de Can Fabra i els responsables del projecte estaran a disposició del públic que visiti la fira cultural a l'estand de la Confederació Sardanista de Catalunya.

"L'objectiu de la participació en el Som Cultura Popular [que enguany es dedica a l'educació] és apropar-nos a les escoles, ja que el projecte desenvolupa aptituds de concentració, càlcul mental i apreciació per la música, a més, millora el rendiment escolar, ja que afavoreix la creació de connexions entre les neures, pel fet que mentre es compten els compassos d'una sardana revessa es realitzen diferents funcions simultàniament", exposa Arbiol, que no descarta que en el futur aparegui una versió del Revesses.cat adaptada per al treball en escoles.

El projecte Revesses.cat, compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat i el Grup Sardanista Maig.

Comentaris

Jordi Cabrera de Mar
1.

Comptat/resoldre revesses és una gran mental perquè combina oïda musical, matemàtiques, capacitat de concentració i capacitat per controlar els nervis. Resultaria un exercici completíssim per ensenyar els alumnes de finals de primària i primer cicle de secindària.

Comenta aquest article