Reportatge

La macrocatifa de Santiago mostra l'espectacle de les catifes florals i d'art efímer

Catifaires


La plaça de l'Obradoiro de Santiago de Compostel·la ha brillat el cap de setmana del 2 al 3 de setembre amb les 20 catifes de flors i d'art efímer que 18 grups d'arreu de l'Estat i del món han construït als peus de la Catedral de Santiago. El projecte, anomenat Catifes al Camí de Santiago, Art efímer per a la pau al món, neix de la Comissió Gestora Internacional d'Entitats Catifaires d'Art Efímer, presidida per la Federació Catalana de Catifaires, que ha aglutinat tots els grups participants.

El projecte s'ha gestat en el si de la Comissió Gestora Internacional des del mes de gener i ha comptat amb l'estreta coordinació de la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, la Coordinadora de Catifaires gallecs, entitat constituïda arran d'aquesta activitat. "Ha estat un dels actes més espectaculars que hem dut a terme, per l'espectacularitat del projecte, com pel lloc", exposa Vicenta Pallarès, presidenta de la Comissió Internacional i també de la federació dels catifaires catalans.

Un total de 18 catifes amb forma de petxina – símbol del "Camino" -, dutes a terme per 18 grups diferents. La disposició de cadascuna de les catifes ha creat l'efecte òptic d'una petxina gegant. A més, al centre de la creació hi ha hagut una catifa amb la creu de Santiago, que s'ha dut a terme entre catifaires de tots els grups gallecs participants, i a la part inferior els infants de les diferents colles de catifaires gallecs han elaborat la catifa, el disseny de la qual ha estat el logo de la Comissió Internacional.

"No hi ha hagut cap problema, tots els grups ens hem coordinat i si bé tots partim de molta experiència i ningú ha fet excessivament curt ni llarg en les existències de flors, els grups han cooperat entre si per deixar-se materials en cas de necessitar-ho", afegeix Vicenta que com a presidenta de la comissió i de la Federació Catalana de catifaires s'ha enfrontat a un doble repte, assolit amb èxit.

'Som gent de pau'

Aquest era el nom de la catifa duta a terme pels catifaires catalans, que ha comptat amb el treball de 16 catifaires, provinents de l'ACC de Caldes de Montbui, els Catifaires de Dalt de la Vila de Badalona, els de Cultura, Tradició de Ripollet i els catifaires del Foment de Sitges. Ells han donat vida a una catifa que partia d'una imatge de l'apòstol Sant Jaume, amb trets físics molt realistes i unes mans entrellaçades de força complexitat, ja que simbolitzaven el món. "Ha estat una construcció difícil, que ens ha ocupat 10 hores de realització, ja que ha comptat amb moltes formes geomètriques [que imitaven vitralls] que no eren fàcils d'aconseguir, així com un perfilat en sec de les figures molt exigent", afegeix Pallarès.

A més de la Federació Catalana de catifaires, han participat vuit grups de catifaires gallecs, provinents de cadascuna de les quatre províncies, així com també hi han dut a terme catifes els Catifaires de La Orotava, d'Elche de la Sierra, de Carrión de los Condes, de Castropol, de La Città dell'Infiorata (entitat italiana representada per catifaires del municipi de Fucecchio), l'Associació Culturarte de Sicília, de dos estats de Mèxic, d'Alemanya i de Japó.

Especialment emotiu pels catalans ha estat l'acte de la pau del diumenge al matí, quan després de la benedicció de les catifes per l'Arquebisbe de Santiago, el Monsenyor Julio Barrio, s'ha resat un parenostre per les víctimes dels atemptats de Catalunya i un membre de la Coordinadora Gallega ha presentat amb la plaça plena de gent, la biografia de Pau Casals abans d'escoltar, amb silenci el Cant dels Ocells i l'Himne de la Pau, obres del compositor català.

A les ofrenes de la missa de la Catedral, la delegació catalana ha fet ofrena d'una senyera feta de clavells, amb un crespó negre i un pergamí amb la carta que ha adreçat a tots catifaires el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La carta, un text emotiu i sensible que agraïa la tasca dels catifaires, s'ha llegit a l'acte institucional de recepció, organitzat per les autoritats gallegues.

A més la Comissió Internacional d'Entitats Catifaires d'Art Efímer ha presentat l'exposició de pintura i escultura Confluencias del arte en Santiago, amb les obres d'Esther Tenedor, de Pere Padró, de Valentina Mammana i de Sebastià Badia, molt valorada pels nombrosos assistents i per la directora del Centre.

Comentaris

Rosa M. Provencio Barcelona
1.

Vaig saber la notícia per la televisió i em va alegrar enormement que la Federació Catalana de Catifaires participés en aquesta manifestació floral. Són gent creativa i mereixen el reconeixement de tots els que formem part de la cultura popular. Enhorabona!!!

Comenta aquest article