Reportatge

Els Veguers de Montblanc reforcen la seva relació amb les Illes Açores


Com una història d’amor d’aquelles que els amants esperen les oportunitats per veure’s i aprofitar el temps perdut, la relació entre els Els Amics dels Gegants de Montblanc  i l’Associació Tradiçoes de Ponta Delgada, de les Illes Açores, es remunta a l’any 2014. Acabats d’arribar de la capital de les Illes, Ponta Delgada, a l’illa de Sant Miquel, els Amics dels Gegants de Montblanc amb les seves figures els Gegants Veguers i la Mulasseta, han gaudit del 4 al 14 d’agost de l’hospitalitat dels seus amics de les Açores. Illes que tenen molt més que oferir que haver estat la seu d’una funesta reunió que va legitimar l’atac a l’Iraq.  
 
Els Amics dels Gegants s’han desplaçat a les illes del mar Atlàntic, que formen part de Portugal, per celebrar el vintè aniversari del grup de percussió Bora la tocar, una de les entitats que conformen l’Associació Tradiçoes de Ponta Delgada, que al seu si acull també una banda de músics i una colla de gegants. La festa es va dur a terme divendres 11 d’agost amb diferents grups de percussió de l’illa de Sant Miquel i, com a convidats d’honor, la representació montblanquina. A més, els Gegants Veguers, acompanyat de la Mulasseta i el grup de grallers van participar en diferents cercaviles durant el programa anomenat les Nits d’Estiu de Ponta Delgada. L’alcalde va rebre els Amics dels Gegants a la sala d’actes de l’ajuntament, on va tenir lloc la recepció i posterior ballada dels gegants davant del consistori.
 
Dos pols oposats que s’atrauen
 
La coneixença amb els gegants de l’Associació Tradiçoes de Ponta Delgada, de les Açores es remunta al 2014 quan els Veguers de Montblanc van assistir a una trobada internacional de gegants celebrada a Braga, al nord de Portugal. Allà va començar una amistat que el 2015 va propiciar un intercanvi del Gegants Veguers a les Illes Açores. Posteriorment per la Festa Mare de Déu de la Serra, que se celebra cada deu anys, els gegants de les Açores van desplaçar-se a Montblanc, on es va realitzar un acte d’agermanament.
 
“A nosaltres ens ha aportat molt aquest vincle, ja que ens ha permès viure de ben a prop altres maneres d’entendre el fet geganter, com són els gegants de les Açores, que formen part d’una tipologia poc present a Catalunya, com són els gegants d’estil manoca: amb braços llarg i mans d’escuma” exposa Ivan Besora, president de l’entitat Amics dels Gegants de Montblanc. Si bé els gegants de les illes Açores reivindiquen un imaginari propi no basat únicament amb el de Portugal, mantenen els trets dels gegants portuguesos, de caràcter satíric, cosa que contrasta amb l’aire solemne propi de la majoria dels gegants catalans. “Els ciutadans de Ponta Delgada no estan acostumats al nostre estil de gegants, i els sorprèn, es queden meravellats i ens han mostrat sempre molt de respecte i una gran acollida”, afegeix Besora.
 
Els Gegants Veguers de Montblanc i els de les Açores durant els últims tres anys han mantingut el contacte. Com tots els amants que viuen les seves relacions a distància,  les dues entitats viuen amb incertesa quan serà la propera trobada. “Però hi ha el compromís de mantenir el vincle”, assegura Ivan Besora.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article